pondělí 29. dubna 2019

Mencía z Bierza a tříročníkový Karmazín

Mencía a okolí Valtuille de Abajo. Kombinace skvělé odrůdy a původu v téhle části oblasti Bierzo mne už opakovaně zlákala koupit vína i bez předchozího ochutnání, obvykle jsem byl dost spokojen. Prostě to nějak funguje. A je to i případ Diego Magaña Dominio de Anza Selección de Parcelas 2015, což je sice teprve druhý ročník tohoto vína, ale od mladého vinaře se zkušenostmi z Bordeaux, Argentiny a Chile a hlavně s rodinným vinařstvím v oblasti Navarra (a dalším projektem v Rioja Alavesa, s hektarem předfyloxerových keřů, hodně zajímavé). Při cestě do USA se seznámil s Raúlem Pérezem a ten jej přesvědčil, aby dal šanci Bierzu. Víno je 100 % Mencía ze starých výsadeb, směs několika chladnějších poloh (jílovitější v údolí Valtuille, břidlice a jíl u Otero, břidlice u Toral de los Vados; všechno to jsou ale obce pár kilometrů od sebe), ruční sběr a spontánní fermentace, tři týdny macerace, zrání asi 8 měsíců v 500l dubových sudech z poloviny nových. Vína vzniklo 4700 číslovaných lahví. Dalším produktem vinařství už je jen Finca El Rapolao, tedy selekce z jedné specifické vinice (odkud dělá skvělé víno právě i Raúl Pérez).

Burgundská láhev, celokorek, zavoskované hrdlo. Tmavší rubínová barva, lehce nafialovělé. Výrazná vůně, na úvod spíše tmavší ovoce a trochu balzamikový tón a zřetelné dřevo, postupem času a se vzduchem paradoxně jakoby čím dál čerstvější, s florálnějšími projevy a dobrou komplexitou. Suché, šťavnaté, středně plné až plnější, hodně kyseliny ale vyvážené, tmavší ovocnost, jemnozrnné třísloviny, fajn délka, dobře zakomponované dřevo. Povedený, charakterní kousek. Na to, že teprve začíná, naceněno na zhruba 17€. Ale kvalitu to má (a taky 93RP a totéž Peñin, ví se o něm). Další producent, které si zařadím do sledování :-)

O víkendu jsem hodnotil asi tři desítky červených vín ve Velkých Bílovicích, v sekci „naturální“ produkce. A pokusím se zpracovat nějaký report, poznámky jsem si samozřejmě dělal :-) Abych se na hodnocení naladil, tak jsem předtím doma otevřel Karmazín „Three Vintages“ z vinařství Koráb. O víně už jsem se tu zmiňoval v souvislosti s Autentikfestem. Jedná se o Frankovku z viniční trati Dukejský, používá pro ni starý název odrůdy – Karmazín. Jde o víceročníkovou směs, rovným dílem ročníky 2014, 2015 a 2016. Čtrnáctka zrála v dubovém sudu tři roky, patnáctka dva, šestnáctka rok. Láhev pistole uzavřená skleněným VinoLokem. Tmavší rubínová barva. Výraznější, kysele / višňově peckovinově ovocné, lehce zemité, pěkná kořenitá linka. Suché, šťavnaté, lehkonohé s výraznější kyselinou, tmavší peckovinová ovocnost, fajn délka a pitelnost. Přirozené, zajímavé, zábavné víno.

Jo a mimochodem… další pražský Autentikfest se koná 16. května. A o týden později samozřejmě Praha pije víno.

Komentáře používají Disqus