pátek 26. dubna 2019

Ostrovní červené staletých keřů a chutný Trepat

Pokračuji v reportu z výletu do Kodaně a na Bornholm. Jelikož „ostrov jako ostrov”, s výhledem na Baltské moře a vzhledem k jídlům s chutí na něco lehčího červeného jsme si objednali fajn producenta z Tenerife, Envínate. Už jsem tu o nich psal, po roce se zmínil o vínech znovu v dalším ročníku. Jejich Táganan „Parcela Margalagua“ 2016 je víno z jediné hodně strmé vulkanické vinice (v překladu jméno znamená „matka vody“) na severu ostrova hned u Atlantiku, stoleté směsné výsadby pravokořenných keřů, bez chemie, čistě ruční práce. Ve víně najdete Vijariego Negro, Negramol, Moscatel Negra, Listán Negro, Listán Gacho a další blíže neidentifikované odrůdy. V roce 2016 neprodukovali bílé víno a do směsi šly i bílé hrozny. Fermentují je celé spontánně v otevřených kádích, víno zraje necelý rok v 500l starších francouzských sudech, lahvováno bez čiření a filtrace s jen minimálním zasířením. Vzniká toho nějakých 1200 lahví ročně. Burgundská láhev, celokorek, zavoskované hrdlo.

Poměrně dost světlá rudá barva. Pikantnější, svěže trochu nervózně peckovinová vůně, švestky, kouřová mineralita. Suché, čisté, šťavnaté, s krásnou kyselinou, svěží ovocností a dobrou délkou. Lehkonohé, ale s bohatostí aroma, neunavuje a osvěžuje a je v tom co zkoumat. Zábavné, charakterní červené. Které trochu evokuje třeba chladnější červená z Jury, pokud je máte rádi, ale je své. Běžná cena v Evropě, pokud láhev seženete, je něco pod 30€. Ve Wine Advocate dostalo čerstvě lahvované víno 96+ parkerovských bodů, Peñin tomu nastřelil 95, oboje je překvapivě hodně, tuplem na podobné naturální červené :-) Já bych na stejná čísla nešel, ale víno jsem si užil velmi.

Když jsme u těch lehčích červených (která v Dánsku v moderních podnicích jedou skvěle a leckterá naturální Morava by tam fungovala neméně dobře, mimochodem)… Succés Vinícola a jejich La Cuca de Llum 2016, stoprocentní odrůda Trepat z katalánské oblasti Conca de Barberà. Ve vinicích biodynamika, ruční sklizeň, spontánně fermentováno v nerezu a následně malolaktika a zrání v použitých 300 a 500l sudech. Trepat se normálně používá spíš na růžová a do cavy, tohle je ale červené. Svěží, lehce „naturálně“ divočejší vůně, drobnější červené ovoce a florální linka, fajn kořenitost. Suché, čisté, lehčí s fajn kyselinkou, nekomplikovaně přímočaře přístupné a snadno pitelné, ale zároveň žádná nuda a lze si s tím hrát. Ideál lehce přichladit. Příjemná věc teď k vypití, navíc z jejich základní sedmieurové řady, což je bezva.

Komentáře používají Disqus