středa 24. dubna 2019

Bubliny v pokojové teplotě, Champagne udržitelné, Rioja 2018 dobrá a nejvíce rosé v ČR

Někdy to vypadá, jako by se vracela doba „Goût américain“ šampaňského, jen teď to je „Goût chinois“. Společnost Chandon China, vinařství zaměřené na bubliny sídlící v oblasti Ningxia a tamní odnož šampaňského giganta Moët & Chandon (resp. podnik z portfolia skupiny LVMH), oznámila úspěšné zvládnutí cuvée s vyšší dozáží (konkrétně 45 g/l, tedy o pět gramů více než bohémka demíčko) připraveného ke konzumaci v pokojové teplotě. Cílem je, aby bylo možné víno snadno podávat i v podnicích, které nemají vhodné vybavení. Já vám nevím. Chápu snahy o vytvoření líbivky cílící na současné čínské chutě a snahu prodat vína co nejvíc, ale přeci jen bych od značky s takto slavným zázemím očekával spíše nějaké snahy o edukaci trhu, zlepšení kultury konzumace vína a tak. Spíš než „pijete to teplý a z kelímků, tady máte sladký speciál vytvořený právě pro vás“. Ale co už…

Což mi připomíná, že Comité Champagne naznačil snahy mít do roku 2030 kompletně všechny vinice v udržitelném zemědělství. Což samozřejmě neznamená, že vše bude v bio/biodynamice, myslí tím i jejich méně náročnou certifikaci Viticulture Durable en Champagne. Ale je zřejmé, že mnozí zvolí i cestu plné bioprodukce, ve které je v současnosti jen dvě a půl procenta šampaňských vinic.

Z dalších šampaňských novinek je určitě (tedy alespoň pro mne :-)) zajímavé, že Bollinger letos poprvé použije pro fermentaci vína sudy vyrobené z jejich vlastních dubů. Dům totiž krom 164 hektarů vinic vlastní i 130 hektarů lesa u Cuis v Côtes des Blancs.

A když jsme tedy u Champagne… sklepmistr domu Louis Roederer, Jean-Baptiste Lécaillon, se nedávno rozplýval nad kvalitou na trh čerstvě vypuštěného Cuvée Cristal 2008. A nyní se pustil do popisu toho, jak unikátní bude ročník 2018. Dosud cuvée vznikalo z maximálně 47 různých grand cru vinic, tentokrát byla ale kvalita tak skvělá, že jich použili rovnou 57. A navíc už všechny vedené v biodynamice. Takže hurá, Cristalu bude víc. Ještě to ovšem hezkých pár let potrvá, než se víno dostane do prodeje. A nepředpokládal bych, že vyšší produkce bude znamenat nižší cenu… :-)

Consejo Regulador pro oblast Rioja oficiálně ohodnotil kvalitu ročníku 2018 jako „buena“ :-) Každý rok dávají svůj verdikt, po přechutnání mnoha tisíc vzorků. Označení „dobrý“ znamená ale spíše „komplikovaný“, ostatně toto označení nesl třeba i ročník 2014 nebo 2013. A za horší než dobrý (v jejich podání „normální“) naposledy označili rok 1984 :-) Od roku 2000 včetně nese osm ročníků titul velmi dobrých, pět je značeno coby dobrých a pět jako špičkových. Pro zájemce celá tabulka až do roku 1925.

V loňském roce vyrobili moravští a čeští vinaři nejvíce růžového vína v historii“, říká tisková zpráva Vinařského fondu. Konkrétně to bylo 82 tisíc hektrolitrů (tj. v přepočtu téměř jedenáct milionů „sedmiček“). Výsledku samozřejmě napomohl obecně plodný rok, z ročníku 2018 bude o nějakých 30 % více vína než z roku předchozího. Zajímavý je pak profil konzumentů: „Růžové víno častěji pijí ženy ve věku 25 – 44 let, jeho obliba roste se vzděláním, tedy preferují jej spíše konzumenti s maturitou a vysokoškolským vzděláním. Ruku v ruce s tím pak jde to, v jakých pracovních pozicích pracují konzumenti růžového vína. Častěji jsou to odborníci, manažeři, lidé, kteří nepracují manuálně, studenti a osoby v domácnosti nebo z domácností s nezaopatřenými dětmi.“ Takže ideál cílovka je pětatřicetiletá manažerka na mateřské :-)

Komentáře používají Disqus