čtvrtek 18. dubna 2019

Za naturálnem do Dánska

Babička se rozhodla hlídat děti a tak jsme začali plánovat nějaký fajn výlet na svátky, coby pohani toho moc slavit nebudeme :-) Ve hře byl Londýn, ale padl kvůli riziku brexitového chaosu. Hodně lákavou se stala Champagne, kde právě probíhají zásadní degustační akce, ale to by mělo daleko k dovolené a odpočinku. Prostě bychom furt jezdili z místa na místo, z degustace na degustaci. Takže jsme nakonec v Dánsku. Pokud vám jde o špičková naturální vína a skvělou gastronomii, tak Kodaň ji nabízí v míře nebývalé. A ostrov Bornholm, kam se přesuneme záhy, taktéž. Jsme tu pár hodin, ale už jsme zvládli bezva restauraci s vínem, zajímavým pivem (třeba lager s ryzlinkovým moštem) i domácími pálenkami. Následoval nákup ve vinotéce spojený s degustací bezva saké a vermutu. A poté jeden populární winebar a cesta do hotelu, abychom se připravili na večerní program :-)

Jérôme Arnoux a jeho Arbois Chantemerle 2015, což je čisté Chardonnay od jednoho z učedníků Stéphana Tissota. Lehce nazlátlá žlutá barva. Typická, lehce výraznější aromatika, žluté ovoce, trochu pikantnější, kouřové s dobře zapracovaným dřevem. Suché, čisté, fajn kyseliny a balanc, lehkost a snadná pitelnost, ovocnost kopíruje vůně, čisté, slušně postavené, lehce minerální, solidní víno. Ocenil bych o chlup víc kyselin, po pravdě, ale jde jasně zařadit do místa a času a to se počítá.

První z doufám mnoha vín, které během výletu ochutnáme. Na Instagramu se budu snažit nějaké ty informace zprostředkovat téměř živě :-)

Komentáře používají Disqus