středa 10. dubna 2019

Třikrát německý Riesling

Jarní slunečné dny = zvyšuje se spotřeba ryzlinků :-) Byl to třeba Weingut Dr. Randolf Kauer a 2017 Riesling Spätlese trocken Alte Reben Oberweseler Oelsberg. Profesor ekologického vinohradnictví na univerzite v Geisenheimu jako obvykle nezklamal. Tohle víno je sice stále hodně mladičké a má před sebou s klidným svědomím další dekádu, ale už teď nabízí hodně. Láhev pistole, šroubový uzávěr. Citronová žlutá barva. Mladistvé ve vůni, poměrně výrazné, slinosbíhavé. S linkou žluté ovocnosti a bylinek, minerální, koncentrované. Plnější, intenzivní a koncentrované i v chuti, skvělá šťavnatost s výraznou kyselinou drženou na uzdě trochou cukru, lehce medové, žlutá ovocnost, dobrá délka s lehce kořenitě-pecičkovým dozníváním. Efektní kousek! A bio a takový ty věci jako bonus :-)

Druhé víno má stejného dovozce jako první, je jím Vinonaut, jedná se o Weingut Lisa Bunn a 2017 Riesling vom Kalkstein trocken. Chutnám / popíjím tohle víno každý rok, viz třeba úvodní report o vinařství. Mladá sedmnáctka jede ve stejném duchu jako předchozí ročníky. Víno je to mladičké, čerstvé, citrusové s lehkým dotykem ovocnosti tropických plodů a minerální linkou. V chuti prakticky úplně suché, s výraznější kyselinou, krásně šťavnaté, vyvážené, slušně dlouhé, perfektně pitelné. Se skvělou lehkostí a chutí to víno klopit ve velké, ale zároveň nabízející dostatečnou vrstevnatost pokud ho chcete zkoumat. A to mne baví. V téhle čerstvé podobě myslím navíc ještě 2+ roky vydrží. A dobrovolně přiznávám, že jsem ho vlastně nikdy neměl v starší, vždy jsem vypil takhle mladé.

V rámci akčního degustačního balíčku od Oceněná vína, který jsem objednával kvůli jiným vínům, jsem získal i Weingut Stefan Fritzen Rosenhof Classic Riesling 2015, vyšel ve výsledku na něco málo přes dvě stovky. Láhev klasická pistole, šroubový uzávěr. Trochu tmavší citronová žlutá barva. Čistá, lehce nazrálá vůně, zralé jablko, nasládlost, podběl, dotyk medu. V chuti jasný zbytek cukru, polosuché, ale s fajn osvěžující kyselinou. Čisté, žlutá ovocnost, opět lehce medové, slušná délka. Možná lehce šablonovité ale pilo se dobře a v otevřené lahvi krásně drželo. Inu proč ne.

Komentáře používají Disqus