pátek 12. dubna 2019

Odprodej levných značek, podmořské zrání, Družstvo v Brně, vyhlídky vinařství v UK

Constellation Brands, skupina kontrolující několik obrovských značek alkoholu (např. pivo Corona) včetně desítek vinařství a investující miliardy dolarů do byznysu s marihuanou, se zbavila vinařství (resp. značek vína) prodávaných v cenové kategorii pod $11 a méně, ponechávají si jen vyšší kvalitativní (resp. cenové) spektrum. Od Constellation odcházejí i hodně známé a rozšířené záležitosti jako Clos du Bois, Ravenswood, Estancia, Franciscan nebo Wild Horse. Všechny je za 1.7 miliardy dolarů převezme gigant E. & J. Gallo Winery. Constellation v tomhle segmentu nevidí dostatečně zajímavý potenciál. A Gallo megaprodukce levných vín umí, třeba si dobře poradí i s novou akvizicí :-) A možná o levnější domácí vína zase stoupne zájem, pokud základní kousky importované ze Španělska, Francie či Itálie podraží. Což by se, v rámci nově navrhovaných cel, klidně mohlo stát. USA jsou obrovský odběratel produkce z členských zemích EU, v případě vína dělají zhruba třetinu celkových exportních tržeb.

Na únorové La Bouteille de Champagne, přehlídce výtečných pěstitelských šampaňských, se prezentoval i můj oblíbený dům Leclerc Briant. Krom „základních“ kousků se dost nečekaně vytáhli i s Abyss 2013, parádním cuvée které zrálo rok ponořené v moři. A ať už ke kvalitě postup přispěl nebo ne, šlo o nádherné víno, které bych si kdykoliv rád dal znovu. Bohužel pětitisícová cenovka mi podobné choutky poněkud komplikuje :-) K tématu podmořského zrání a těchto konkrétních bublin, včetně pár fotek, má zápisek Simon Field MW na webu Berry Bros & Rudd.

Syntetický alkohol, se kterým to nepůjde přehnat. Jsem skeptický, velmi, ač jinak v sílu moderní vědy vkládám velké naděje :-)

Blíží se další Družstvo párty, tentokrát jsme trochu vybočili z obvyklého schématu „budeme na místě X i s vínem, kdo chce ať přijde, vstupné není“, jde o velmi speciální edici. Vyžádala si to lokalita… památka UNESCO a jedinečné dílo moderní architektury, Vila Tugendhat. Veškerá dostupná místa se vyprodala během minut a tak jsme přišli s plánem B :-) Krom akce na zahradě vily budou vybraná vína (+ naopak řada jiných) na paralelním popíjení v bistru Atelier, po desáté tam dorazí i všichni družstevníci a stane se z toho oficiální afterparty. Tak snad s v Brně s někým potkám!

Britský vinařský průmysl by do roku 2040 mohl přinést 20 až 30 tisíc nových pracovních míst! Což zní skvěle. Ale upřímně za současného stavu bych se zrovna v UK neodvážil předpovídat vůbec nic :-) Každopádně jako správní patrioti nově při křtu válečných lodí rozbíjejí anglické bubliny místo šampaňského. To tam ale stále jede v nezmenšené síle. Bollinger, miláček britského trhu, své La Grande Année 2008 (což je, přiznejme si, výjimečný ročník) na trh vypustil teprve před měsícem a v podstatě okamžitě byla veškerá britská alokace vyprodána. V klidu by prodali několikanásobně více. A taky si tam nově můžete zajít do bistra, kde skleničky Champagne Taittinger rozváží vláček. Tůůů, tůůů… :-)

Mimochodem když jsme u Champagne… v loňském roce došlo k mírnému poklesu prodejů. Celosvětově o nějakých 1.8 % oproti 2017, ale v domovské Francii rovnou o celých 4.2 %. Žluté vesty v ulicích, méně bublin ve sklenkách. Jenže i když svět importoval o něco méně šampaňského, tak za něj zaplatil více než předloni. Tudy prosím ne! Více šampaňského za méně peněz, ne naopak ;-)

Komentáře používají Disqus