pondělí 15. ledna 2018

Xarel·lo z amfor a horský Syrah

loxarel-xarello-amfores-2015Není tomu tak dávno, co jsem se zde rozplýval nad opravdu skvělým španělským pet nat vínem. O víkendu jsem od stejného vinařství, detaily viz ten starší článek, otevřel totožnou odrůdu v její tiché podobě. Biodynamické Xarel·lo 2015 od Loxarel, apelace Penedès, spontánně fermentováno ve 720l amfoře a následně tamtéž zrání pět měsíců. Láhev trochu atypická, stylově spíše burgundská, silná kovová záklopka a celokorek. Fajn viněta, líbí se mi použití amfory místo písmene O :-) Světlá žlutá barva. Vůně trochu herbální, kombinující sušené bylinky, citronovou kůru a minerální linku, evokuje slanost. Suché, středně plné, s výraznou kyselinou a přísnějším projevem, bílé ovoce, dobrá stavba a délka, mineralita. Zajímavé, charakterní a skvěle pitelné víno. Potěšilo hodně, tuplem za něco málo pod deset euro.

Castell-d'Encús-Thalarn-2014A když už jsme zase ve Španělsku a u mírně alternativních způsobů zpracování hroznů, respektive použitých nádob… :-) Nedávno jsem otevřel víno z apelace Costers del Segre, stoprocentní Syrah z vinařství Castell d'Encús. To založil v roce 2001 Raül Bobet, známější pro svůj projekt Ferrer Bobet v Prioratu, mimo jiné doktor enologie a bývalý vysoce postavený zaměstnanec u Torrese a také ve výzkumu u Roberta Mondaviho v Napa Valley. Ovšem tohle jeho vinařství je mnohem menší než bývalých zaměstnavatelů, byť osázeno stále mají přes dvacet hektarů. Hrozny pro Thalarn 2014 pocházejí z nadmořské výšky okolo tisíce metrů, z vinic bez herbicidů a pesticidů, používají jen přípravky povolené pro bioprodukci (ale certifikováno nejsou). Mošt spontánně kvasí, krom nerezu a dřevěných tanků, i v původních kamenných nádržích (lagares) z 12. století. Víno ale zraje v sudech, francouzských a rok. Podstatná část vinařství jede gravitačně. Talarn je v burgundské láhvi, s velmi silnou kovovou záklopkou a kvalitním celokorkem. Temná barva, fialový tón, hutnější projev. Trochu sevřenější tmavá aromatika, živočišná, kůže, něco kořenitosti, bílý pepř, postupně jemnější florálnější projevy. Druhý den pocitově výraznější zrání ve dřevě a sladkost ovoce. Suché, středně plné, s poměrně výraznou kyselinou, energické. Delší, velmi dobře postavené, jemnější třísloviny, trochu pikantní, strukturované víno. Je tam něco navíc a také velký potenciál dále zrát v lahvi. Hodně slušné. Vzhledem k projevu by mne od vinaře fakt zajímal jeho Riesling a Pinot Noir, vypadá to na zajímavý terroir a vinaře. Cena téhle lahve už se bohužel pohybovala lehce nad 30€ a to věru není úplně málo. Wine Advocate Roberta Parkera tomu dal 95 bodů, takže se asi líbí i v „mainstreamu“ :-)

Komentáře používají Disqus