úterý 2. ledna 2018

Energická Garnacha a šardonkové Champagne

4-Gotes-2016-Alfredo-Arribas-Portal-del-PrioratNa poslední příspěvek z roku 2017, který byl o povedeném španělském červeném z odrůdy Garnacha, naváži v novém roce 2018… ehm… španělským červeným stoprocentně z odrůdy Garnacha. Tentokrát jsme ale v úplně jiné oblasti, Priorat, na tamních specifických břidlicových půdách zvaných llicorella. A s odrůdou to také není úplně jednoduché, ve víně 4 Gotes 2016 (v překladu z katalánštiny čtyři kapky) je nejen tradiční Garnacha tinta, tedy červená, ale i šedá mutace. A podle všeho také „chlupatá“ Garnacha Peluda, krom vizuálního rozdílu na spodní straně listů obvykle dozrávající do nižších cukernatostí a s vyšší kyselinou, a Garnacha Tintorera (tedy kříženec s Petite Bouschet). Vinař Alfredo Arribas (vinařství Portal del Priorat) se nejprve proslavil jako architekt a teď si získává pozornost i svými poctivými víny, obvykle ze starých (i velmi starých, 80+ let) výsadeb vedených v organice. Čtyři kapky jsou směsí různých vinic, spíše časnější sklizeň, připraveno kombinací běžné a karbonické macerace, s následným zráním především v betonu.

Burgundská láhev, kovová záklopka, kvalitní celokorek. Barva odstínem do fialové, ale nic hutného. Aromatika hodně čerstvá a poměrně výrazná, především do třešní a drobnějšího červeného ovoce. Živá, nic marmeládově přezrálého, postupně s dalšími zajímavými projevy až jakoby tropického (a spíše v bílých vínech vídaného) ovoce, k tomu dotyk kořenitosti, lékořice a bílý pepř. Suché, živé, šťavnaté, tříslovin spíše méně, snadná pitelnost, čerstvost. Minerální linka a něco svíravosti v závěru tak nějak volají po dalším doušku. Mohlo by zaujmout fanoušky cru z Beaujolais. Cena už někde k 12€, ale v rámci studia vín s karbonikou investice nelituji, byť v téhle cenové kategorii jsem v poslední době kupoval asi i zajímavější červená.

Champagne-René-Collet-Empreinte-de-Terroir-Chardonnay-BrutA k dnešku rovnou navážu dalším ze zásadních témat minulého roku, bublinami. O Champagne René Collet z Côte des Sézanne jsem se tu už zmiňoval v souvislosti s jednou jejich specialitou, tentokrát o svátcích s návštěvou otevřel jejich klasický Empreinte de Terroir ve variantě Chardonnay Brut. Stoprocentní Chardonnay z vinice v okolí Fontaine-Denis z ročníku 2012 s rezervou ročníku 2011, z pětiny školeno v dubových sudech, dvě pětiny vína bez malolaktiky. Dozáž jen 6 g/l, degorzáž leden 2016. Citronová barva, výrazné krásné perlení menších bublinek. Naprosto klasická, čerstvá, energická aromatika, bílé ovoce, výrazná citrusová a minerální linka. Evokuje řízné víno. V chuti suché, svěží, s výraznou kyselinou rozumně doplněnou trochou cukru, velmi příjemné klasické vybalancované Champagne, decentně krémové, citrusové, s dobrou délkou a skvělou pitelností. Moc pěkně udělaný kousek. Minulá láhev tohoto vinařství byla z návštěvy kamaráda v Champagne, tohle už dovezl Jiří Hron.

Komentáře používají Disqus