čtvrtek 30. listopadu 2017

Crémant, Cava, Champagne

bobinet-cremant-de-loireRáno ve vlaku mi byl při odjezdu nabídnut coby pozornost buď pomerančový džus nebo základní bohémka. Dnes mne toho čeká ještě hodně a zvolil jsem džus, ale než mi začne pracovní den na kolejích, tak jsem se rozhodl alespoň dokončit článek s pár šumivkami z uplynulých dní. A začnu na Loiře. Domaine Bobinet (web) je relativně mladé vinařství z oblasti Saumur, Sebastien převzal 1.8 hektarů vinic od prarodičů teprve v roce 2002. Ale vinařskou historii mají už sedm generací. Pod vlivem Olivera Cousina z Anjou naskočil na organiku a práci ve sklepě bez aditiv (i síření se snaží minimalizovat, byť typicky úplně nevylučuje), postupně přidával další vinice a trochu i odrůdy krom obligátního Chenin Blanc a Cabernet Franc. Sem tam karbonická macerace, fermentace spontánní, naprostá většina vín alespoň staré sudy. A obecně dost fajn vína. Já teď pil Crémant de Loire 2013 Brut, což je víno čistě z odrůdy Chardonnay, školeno ve starých barrique sudech a pak druhotná na kalech v lahvi tři roky, bez dozáže. Citronová žlutá barva, perfektní vytrvalé perlení malých bublinek. Od vůně přísnější projev, citrus, zelené jablko, minerální linka a lehounce brioškový tón. Suché, řízné, výrazné kyseliny, bílé ovoce, šťavnatost, pěkná stavba a délka. Mladý, energický, perfektně čistý, osvěžující Blanc de Blancs šampaňského střihu. Cena u vinaře 17€, dovozce pokud vím bohužel nemá.

agusti-torello-mata-cava-gran-reserva-brut-natureV rámci propíjení komplet šumivého sortimentu prestižního producenta Agustí Torelló Mata tentokrát přišla řada na Cava Gran Reserva 2011 Brut Nature (odstřel 8/2017), další kousky (gran reserva školená ve dřevě a hlavně slavná Kripta) budou následovat o svátcích a až ještě uběhne nějaký ten čas od odstřelu kalů, zakoupená vína jsou až extrémně mladé degorzáže. Zde jsem psal o jejich Reserva 2013 a můžete se odtamtud proklikat na další lahve. Toto víno jsou každopádně jejich vlastní výsadby, ručně sklízené staré keře (které dnes už jedou v biodynamice), odrůdově Macabeu 43 %, Xarel·lo 32 % a Parellada 25 %. Na kalech v lahvi „minimálně tři roky“, zde je to ovšem výrazně přes pět, blíže šesti. Barva do slámové, výrazné perlení malých bublinek, byť ne úplně vytrvalé. Znatelně zralejší vůně, klasika se sušenými květy a bílým ovocem, dotyk medu, krémovost a oříšky, trochu topinka s máslem. Suché, výrazné kyseliny, nijak plné a spíše křehčí, solidní stavba, lehce jadřincově nahořklé v delší dochuti, müsli se sušeným ovocem a oříšky. Komplexní, zralé bubliny. Poměrně rychle se ale ve sklence zplošťovalo a ztrácelo na svěžesti. U nás okolo šesti stovek, ve Španělsku pořízeno za 14€.

champagne-collet-anthime-heritageA skončíme opět ve Francii a regionu bublinám zaslíbenému. Domaine (René) Collet je staré dobré Champagne, konkrétně menší pěstitel z Côte des Sézanne, všechny hrozny pochází z blízkého okolí obce kde sídlí, Fontaine-Denis. Ve sklence je jejich řada Anthime a neročníkové Cuvée Héritage Brut. Dle očekávání zde převažuje Chardonnay, které je doplněno asi pětinou Pinot Noir a trochou Meunier. Fermentace i zrání zde trochu netypicky kompletně v 300l sudech, většina vína bez malolaktiky, a poté delší dobu druhotná a na kalech v lahvi. Momentálně značku vedou tři bratři rodiny Collet a jméno Anthieme je poctou prastrýcovi, vinaři, výrobci dřeváků a především poslednímu bednáři, výrobci sudů, v obci. Odtud ono dědictví v názvu vína a použití sudů. Prastrýce mají z druhé strany lahve na fotce, archetypální frantík s cigárem v koutku, fajn kontrast k obvyklému snobismu co se okolo Champagne točí. Každopádně víno má tmavší citronovou žlutou barvu, bohaté perlení malých bublinek, vytrvalé. Čistá, trochu výraznější a zralejší aromatika, citrusy a malvice, toastové tóny, žluté ovoce a dotyk dřeva, grilovaný nakouřený ananas. Suché, plnější, výtečná kyseliny a svěžest (a dozáž bych tipoval méně než na webu uváděných 8 g/l), čisté, šťavnaté, vybalancované, poměrně seriózní víno a parádní šumivka. Líbilo se mi hodně. Něco od vinaře u nás má Jiří Hron a je k dispozici v restauraci ŠMIK, tohle ale dovezl kamarád přímo odtamtud. A ano, nejlepší ale také nejdražší z těch tří vín, 27€.

Komentáře používají Disqus