středa 8. listopadu 2017

Franciacorta Mirabella

franciacorta-mirabella-dom-riserva-2006Dovozce italský vín VinoDoc uspořádal svou první galadegustaci průřezu sortimentem, za účasti některých vinařů či zástupců vinařství. Projel jsem si poctivě několik desítek vzorků a o pár vínech se určitě v budoucnu ještě zmíním, dnes bych se ale chtěl věnovat řízené ochutnávce vinařství Mirabella, producenta šumivých vín v oblasti Franciacorta. Už jsem o nich psal dříve, včera měl ale možnost ochutnat jejich kompletní portfolio s výjimkou růžového. Vinařství, které se zaměřuje téměř výhradně na bubliny, vzniklo v roce 1979. Pracují jen s vlastními vinicemi, mají jich 56 hektarů a v roce 2018 budou certifikovány bio (= první lahve s bio logem se objeví okolo roku 2021, pokud nebudeme v té době řešit nukleární zimu nebo tak něco). Celé vinařství prý jede z obnovitelných zdrojů energie. Vína fermentují ve velkých betonových tancích (pozůstatek dřívějšího družstva) místo dnes obvyklejšího nerezu, většina vín dnes zraje na kalech výrazně déle než ukládá apelace. Mají docela velký podíl Pinot Blanc, který jim stylově hodně sedí. Na lahvích je vždy uvedena sboccatura, datum odstřelu kalů. Ale není to nějaké jejich specifikum, při povýšení apelace na DOCG v roce 1995 se tento údaj stal povinným. A, světe div se, pro zákazníky to žádné potíže nepředstavuje, prodeje stoupají a vinařství nemají s uváděním těchto údajů žádné speciální technické potíže. Uč se od Lombardie, Champagne ;-)

Mirabella Franciacorta Brut je 70 % Chardonnay a 30 % Pinot Blanc, jen v betonu a pak v lahvi nejméně 48 měsíců (zákonné minimum pro běžnou Franciacortu je 18 měsíců, pro Satén 24 měsíců, millesimato 30 a riserva dokonce 60 měsíců), dozáž rozumných šest gramů. Citronová barva, pěkné vytrvalejší perlení. Čerstvě, svěží, slinosbíhavé aroma, citrus, zelené jablko, lehce toastové. Suché, čisté, vyvážené, s fajn kyselinou (byť aroma navodilo dojem, že jí bude ještě více), fajn ovocnost, solidní délka s lehce oříškovým tónem. Čisté, sympatické klasické bubliny. Tvoří polovinu jejich produkce.

mirabella-franciacorta

Mirabella Franciacorta Satèn Brut je čisté Chardonnay, styl Satén znamená o něco nižší tlak v lahvi a „krémovější“ perlení a projev (odtud ostatně i původní význam crémantu ve Francii), na kalech opět 48 měsíců, pět procent vína fermentovalo ve francouzských barrique sudech. Citronová barva, pěkné perlení. Citrusové a lehce tropické aroma, dotyk vanilky. Suché, čisté, krémové, zakulacené a hebčí, s fajn kyselinou, přístupné fajn bubliny. Věřím, že tohle by i přes brut kategorii a nijak výraznou dozáž mohlo zaujmout skupinu, které obvykle suché bubliny moc nejedou.

Mirabella Franciacorta Demetra Extra Brut 2009 je odrůdově 70 % Chardonnay, 20 % Pinot Noir a 10 % Pinot Blanc, vše silný zralejší ročník 2009 (apelační zákon dovoluje až 15 % rezervních vín i u ročníkovek), betonové tanky a část Chardonnay snad ve dřevě, dozáž 4 g/l. Tmavší citronová barva. Stále čerstvá vůně, krémovější, citrusy a zralé jablko, něco toastovosti a jasné naležené v lahvi. Suché, pěkně postavené, o trochu plnější zralejší a zakulacené (asi i díky vyšší vyzrálosti působí dozáž vyšší než je ve skutečnosti), fajn kyseliny a svěžest, výrazněji toastové a lehce připečené v závěru chuti. Pěkně postavené, serióznější bubliny.

Mirabella Franciacorta DØM Riserva Dosaggio Zero 2006 je naopak chladnější ročník, odrůdově 60 % Chardonnay, 25 % Pinot Blanc a 15 % Pinot Noir, část vína v sudech, na kalech devět let (odstřel 2016) a bez dozáže. Výraznější citronová žlutá a pěkné perlení. Čerstvá, lehce pikantnější energická aromatika, žluté ovoce, kdoulový macerát. Pěkná postavené, strukturovanější a přísnější bubliny, již nazrávající a doplňující ovoce o různé exotičtější odbočky do podhoubí, pěkná délka a pitelnost. Solidní kousek.

mirabella

Mirabella Franciacorta Elite Senza Solfiti Extra Brut (báze 2011) je čisté Chardonnay z jejich top polohy, připraveno jen v betonu a kompletně bez přidaných siřičitanů, na kalech zhruba 48 měsíců. Celková síra se pohybuje v rozmezí 3 až 6 mg/l a tedy pod limitem, který vyžaduje deklaraci na vinětě, dost výjimečné. Víno je v projevuje poměrně výrazné a intenzivní, především čerstvě jablíčkové a docela „šampaňské“, citrusové, bylinky a balzamiková linka. Suché, šťavnaté, s výraznější kyselinou, velmi čerstvé, osvěžující, přísnější, slušně postavené. Expresivní, zábavná záležitost.

Mirabella dělá solidní bubliny (byť mi obecně vyhovuje spíše o něco „přísnější“ styl s vyššími kyselinami, který zde vlastně nabízela až nesířená varianta), jak je tedy obvykle poměr ceny a kvality v oblasti za mne stále poněkud problematický. „Základy“ v podobě běžného Brutu a Saténu jsou u nás pod pět stovek, Demetra už se blíží sedmi. Top DØM a nesířenou variantu VinoDoc v nabídce nemá, ale odhaduji, že by šlo bohužel už o cenovou kategorii někde okolo dvanácti stovek. A takové bubliny asi nebude úplně snadné prodávat

Komentáře používají Disqus