pátek 5. ledna 2018

Předpověď pro 2018, vinné investice, daně, videa

lenkey-furmintCo čeká svět vína v roce 2018? Španělsko začne ještě více šlapat na paty Francii i Itálii coby zdroj klasických charakterních vín, spíše těch červených ale stále častěji i bílých. Zvyšující se obliba šumivých vín rozhodně nebude ustávat, spíše naopak. Zájem o sherry masivně… nestoupne :-) Věštím větší vzestup červených ze zemí jako Maďarsko a další posílení fungující „vulkanické“ kampaně a ještě lepší jméno pro suchý Furmint nejen z Tokaje (takže zase Maďarsko). „Naturální“ vína rozhodně nebudou upadat, byť narativ se i v běžných (tj. ne vyloženě směřovaných na víno) časopisech bude stále více posouvat od obecného psaní o naturálních vínech a jejich (teoretických) pozitivech ke konkrétním (špičkovým) představitelům. Prostě tím chci říct, že Jižní svah jako vždy tím, o čem píše a čemu se věnuje, předbíhá dobu ;-) Pro zajímavost si můžete přečíst článek, co si o stejném tématu myslí odborníci oslovení časopisem Forbes.

Pokud vás zrovna neláká naskočit na vlnu investic do všemožných kryptoměn, můžete to zkusit s vínem :-) V hospodářkách byl teď myslím celkem povedený článek obsahující i rozhovory s pár z našich domácích investorů a obchodníků s vínem. Osobně teda víno jen piju :-) Svět velkých peněz mi připomněl, jakými lahvemi slavil obránce FC Barcelona Gerard Piqué vítězství nad Realem Madrid. Myslím velmi pěkně rozprostřeno mezi (logicky!) velké Španělsko a klasiky z Bordeaux a Burgundska. Taky bych něco oslavil… :-) A pro zájemce o byznysovou stránku vína zajímavý článek o zákulisí PR kampaně týkající se investice Champagne Taittinger v Anglii. Ano, taky jsem o celé akci rád, dobrovolně a zdarma opakovaně psal.

Daňové změny mají v USA i kuriózní dopad na víno. Většina běžných vín, těch nejčastěji konzumovaných, se pohybovala v rozmezí 12.5-14 % alkoholu. Rozhodně ale ne více, hranice čtrnácti procent znamenala platit vyšší daň. Nově je touto hranicí 16 % a zůstává, v kontextu kvality současných měření až nesmyslně vysoká, tolerance 1.5 % (pokud nepřekročí šestnáct). Jinak řečeno doteď si mohl být konzument jistý, že víno s 13.5 % na vinětě nebude mít více než čtrnáct. Teď už to může být klidně patnáct. Možná díky tomu lehce stoupne kvalita, vinařství nebudou muset kvůli riziku vyšší daně víno tolik manipulovat :-) Ale přibude opilých.

V Kanadě ročně prý utratí podobně za víno a marihuanu :-)

Terroir Squad a jejich vinná videa. Oceňuji selekci, hned první dva vinaři – Spiegelberg a Weninger –patří mezi mé oblíbence.

Komentáře používají Disqus