pondělí 29. ledna 2018

Jihoafrická degustace – Stellenrust, Reyneke & Boekenhoutskloof

reyneke-redMinulý týden jsem vyrazil na degustaci vín z Jihoafrické republiky ze sortimentu FANDA GROUP. Dobrovolně přiznávám, že mé zkušenosti s jihoafrickými víny jsou omezené. Zkusil jsem, v rámci edukace a obecného přehledu, vína ze supermarketového spektra i některé jejich top záležitosti a legendární vína. A po pravdě mi v průměru ten projev docela seděl, byť pro jejich zásadní odrůdu Pinotage jsem láskou rozhodně nezahořel. Při učení na zkoušky jsem si i nějakou tu teorii nastudoval, ale ani to mne nenakoplo tamní vína zkoumat více. Degustaci ve Vinografu měla pěkně připravenu Klára Kollárová a přesto, že krom jediného vína šlo o vzorky z oblasti Stellenbosch a z velké časti od jediného vinařství, tak poskytla myslím dost zajímavý obrázek. A rozhodně bych si vybral.

Stellenrust (web) je jedním z největších tamních rodinných producentů, osázeno mají přes 200ha a dále rostou. Jde o klasického moderního producenta, který se nebojí moderních technologií ani „tradičnějších“ postupů, když se to hodí. Právě Stellenrust tvořil jádro degustace.

afrika-blanc

Stellenrust STELL rosé 2017 (základní nerezovka z odrůdy Pinotage) světlá jahodová barva, čerstvá, svěží, čistá aroma, mix herbálnosti, jogurtový tón, jahoda. Suché, čisté, čerstvé, svěží, výrazná kyselina, suché, slušná délka. Solidní technologicky čisté roséčko.

Stellenrust Chenin Blanc 2017 (výsadby 30+ let ve Western Cape, většina nerez na kalech ale zhruba desetina použité sudy) je víno mladé, čerstvé, peckové ovoce a trochu sauvignonové herbálnosti, dotyk krémovosti. Středně plné, suché, čisté, svěží, s pěknou kyselinou, dobrá délka. Čistě udělané, výborně pitelné bílé.

stellenrust-chenin-blanc-52-Stellenrust Chenin Blanc „Reserve 522016 (keříkově vedené vinice stáří 52 let na svazích Bottelary Hills, selekce hroznů, delší prý spontánní fermentace, na kalech v sudech 9 měsíců, většina francouzské a část maďarské) hodně výrazná aromatika, žluté ovoce, citrusy, poměrně dominantní dřevo a toastový tón, časem trochu pikantnější linka. Suché, čisté, výrazné, plnější, skvělé kyseliny a dobrá délka, slušná struktura. I v chuti poměrně dost dřeva a zatím tak nějak rušivě ulpívajícího, ale dal bych tomu čas.

Stellenrust Wild Yeast Barell Fermented Chardonnay 2014 (jejich nejvýše posazená vinice v Bottelary Hills a navíc na vápenci, pár hodin kontaktu se slupkami bez síření a spontánní fermentace v sudech, dlouhodobě na hrubých kalech, celkem rok v sudech z 30 % nových) tmavší barva do zlaté, výrazný toastový projev dřeva, sladší krémová žlutá ovocnost. Suché, sladce výrazněji expresivně ovocné, velmi dobré kyseliny udržují opulentnější projev na uzdě a zachovávají víno pitelné, slušná struktura, hodně dlouhá karamelková dochuť.

Stellenrust Sauvignon blanc 2017 (Bottelary Hills, mladé výsadby na drátěnce a starší keříkové, sběry při třech různých vyzrálostech hroznů a následně mix vín, čistý nerez za nízkých teplot a se sérií různých selektovaných kvasinkových kultur) světlejší barva. Čerstvé, svěží, pikantně herbální v aromatice, bez, rajčatové listy, dotyk exotického ovoce. Suché, čisté, svěží, výraznější skvělá kyselina. Precizně udělané techno bílé s výbornou pitelností.

Stellenrust Pinotage 2016 (Western Cape, fermentace v nerezu a zrání rok ve francouzských sudech) sladší červeně ovocný projev, kořenité linka a trocha toastovaného dřeva. Suché, čisté, ovocné, celkem dost tříslovin, výrazné, čistě udělané, slušná délka. Opět technologicky precizní, za mne je takový ten „lepší supermarketovka“ projev

Stellenrust Cornerstone Pinotage 2013 (skoro padesátileté keříky v Bottelary Hills, fermentace v otevřeném betonu na slupkách a následně v nerezu, 18-22 měsíců zrání ve francouzských sudech) sladší znatelně zralejší aromatika, komplexnější projev, lehce živočišná linka, trochu „mezcal“ kouřovost. Středně plné, fajn kyseliny, vyvážené, pěkná kombinace svěžesti a zralosti, sladší lehce likérová ovocnost, dobrá délka a stavba, uhlazenější měkčí tříslo. Velmi solidní kousek. Navíc část tržeb z tohoto vína by snad měla jít na lepší vzdělávání tamních dětí.

afrika-red

Stellenrust Timeless 2013 (Stellenbosch – Helderberg, Bottelary a Devon Valley, odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, studená macerace, fermentace za různých teplot, jednotlivé odrůdy 18 měsíců zrání v sudech a pak další půlrok po smíšení) tmavší barva, ovocnost na pomezí červeného a tmavého, trochu černého rybízu, výraznější živočišná linka, kořenitost, čokoláda. Suché, čisté, šťavnaté, dobrá struktura, pěkné jemnozrnné třísloviny a fajn délka. Zralejší, dobře udělaná a rozhodně ne nezajímavá Bordeaux směska.

Stellenrust Peppergrinder Shiraz 2015 (Stellenbosch, 60+ let staré keře, fermentace kvasinkami z Rhôny a zrání z většiny ve francouzských sudech s trochou amerických 20 až 24 měsíců) docela výrazné aroma, expresivnější spíše tmavší ovocnost, k tomu pěkná kořenitá linka (ten pepř tam najít jde) a poměrně dost dřeva. Suché, výrazné, mladistvé s neohlazenými tříslovinami, koncentrované, dlouhé. Velmi slušné, s potenciálem pěkně zrát, momentálně trochu nepřístupné.

The Chocolate block 2015 je populární směska z vinařství Boekenhoutskloof (web), jejíž produkce rok od roku stoupá. Že jde hlavně o značku dokazuje i to, že ročník 2015 je nově z oblasti Swartland a ne původní Franschhoek. Odrůdově Syrah 71 %, Grenache Noir 15 %, Cabernet Sauvignon 8 %, Cinsault 5 % a Viognier 1 %. Grenache zraje v 600l sudech, jinak většina vína v 2500l francouzských foudres (Cabernet v nových, ostatní v použitých) 16 měsíců. Mladistvé v aromatice, expresivnější ovocnost, lehce herbální a květinová linka ve spojení se spíše červenou ovocností, trochu divočejších tónů. Suché, čerstvé, výraznější třísloviny, sladkost ovoce až do jahod, svíravější vysušující závěr, něco čokolády. Přiznám se, že to na mne bylo takové trochu otravně vlezlé.

ryneke-reserve-whiteZ ochutnávky trochu vybočila dvě vína od Reyneke Wines taktéž z oblasti Stellenbosch. Jde o špičkové a hodně oceňované vinařství, první certifikované biodynamické v Jižní Africe. Čistě na vinících a bez aditiv i ve sklepě. Používají betonová vajíčka Nomblot, velké foudres i malé dřevěné sudy. Normálka :-) Reserve white 2015 (selekce z Uitzicht Farm, stoprocentní Sauvignon blanc, spontánní fermentace v 300l francouzských sudech z 90 % nových, 12 měsíců zrání na kalech a pak 4 měsíce po smíšení sudu v nerezu) na úvod hodně expresivní projev s poměrně výrazným dřevem, vrstevnaté, mix herbálních projevů a peckovinové ovocnosti, již lehce nazrálejší, minerální kamenitá linka. Suché, středně plné, s výbornou kyselinou, vybalancované, delší, uhlazenější. S postupem času, když jsem se k vínu vrátil po degustaci, dřevo ustupovalo do pozadí a čerstvost a energie naopak do popředí. Komplexní, krásné bílé víno. Wow. Tohle bych doma zvládl určitě.

Reyneke Reserve red 2014 (stoprocentní Syrah, třetina celých hroznů šlapaných nohama a spontánní fermentace v betonu, 22 měsíců v jednou použitých francouzských barrique sudech) v projevu opravdu hodně živočišné, zpocené, k tomu pěkná spíše červená ovocnost a kořenitá linka. Suché, šťavnaté, jemnozrnné třísloviny, komplexní a zajímavý projev, dlouhé. Potenciál zrát, krásná struktura a pitelnost. Ale přiznávám se, že ona živočišnost, opakující se i v chuti, už pro mne byla dost na hraně. Přesně takový ten moment, kde už si nejsem jist, že nějak přispívá ke komplexitě vína, ale spíš začínám mít dojem, že dobrému dojmu ukrajuje.

Komentáře používají Disqus