čtvrtek 11. ledna 2018

Degustace anglických bublin

hambledonVčera jsme se sešli, skupinka nadšenců do bublin, abychom popili šestici vín z Anglie (o tamním vinařství jsem nedávno dělal myslím docela fajn článek pro BarLife s aktuálními informacemi a statistikami, již mírně zastarávající verzi mám i zde na blogu). Večer nezačal nejlépe, při vytahování oblíbené sklenice na šumivky (kterou si v tubusu od lahve sherry vozím na domácí degustace sebou, taková úchylka) jsem tuto rozlomil a ještě se přitom pořezal. Poté už ale následovala jen příjemná ochutnávka produkce hrdého Albionu. Krom jediného z vín se tu žádné z nich neprodává a objednávky z UK nevycházejí zrovna nejlevněji (z Německa či Španělska celkem běžně nakupuji online a nechávám si posílat, z UK to příliš smysl nedává), berte to spíše jako tipy pro výlet do zahraničí.

Jenkyn Place Brut 2010 pochází z hrabství Hampshire, odrůdově 60 % Chardonnay, 32 % Pinot Noir, 8 % Pinot Meunier, na kalech 42 měsíců. Již nazrálejší aromatika, zřetelně delší dobu po odstřelu kalů v lahvi. Malvice, trochu jadřinec. Suché, výrazné kyseliny, slušná stavba a délka, trocha minerality, čistě udělané, dobrá délka. Nic složitého, ale ucházející bubliny. Zajímalo by mne to třeba před rokem či dvěma.

K Hambledon Classic Cuvée Brut je tu měl zápisek loni. Klasická aromatika, malvice, dotyk citrusů, toastová, minerální, již trochu zralejší. V chuti suché, s velmi dobrou kyselinou, výraznější vliv zrání na kalech, mineralita, dobrá délka, vyvážené. Hodně šampaňské v projevu, strukturované, seriózní, výtečné.

Bluebell Vineyard Estates Hindleap Blanc de Blancs 2014 je čisté Chardonnay ze Sussexu. První dojem v aromatice bylo „průmyslové Champagne“, je to tak nějak dost moetoidní. Suché, čisté, toastové, s výraznější sírou, něco citrusů a lehce zelenější, florální tón, štíhlejší, trochu krémové. Zřetelná dozáž a ne úplně dlouhé zrání na kalech. Proč ne, mě to ale nějak neoslovuje, tuplem ne za 24 liber.

anglicke-bubliny

Furleigh Estate Dorset Coast Special Reserve Brut je z hroznů pěstovaných pár mil od Jurského pobřeží, mělo by jít o klasickou šampaňskou odrůdovou směs. Čerstvé, citrusové, výrazně toastové. V chuti ovocné, malvice, pěkná kyselina, vyvážené, lehce nahořklé a nijak dlouhé v závěru. Ale velmi dobře pitelné, čerstvé, byť nic složitého. A jedno z nejlevnějších anglických šumivých co jsem kdy pil, „jen“ 22.50 :-)

K Ridgeview už jsem tu leccos napsal, na této degustaci bylo Bloomsbury Brut, na Chardonnay postavená směs s příměsí Pinot Noir a Pinot Meunier. Čerstvé, čisté, svěží, malvice a citrusy a něco minerality. Suché, čisté, příjemné kyseliny, vyvážené, dobře pitelné, výtečně udělané. Fajn typický kousek. Tohle jediné víno by mělo mít dovozce, Alifea.

A na závěr Nyetimber Classic Cuvée Brut ze západního Sussexu, klasická směsi Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier na kalech obvykle přes tři roky, o které jsem tu psal už několikrát. Vinařství je v Anglii asi největší, ale kvalitě jejich vín to fakt neškodí. Fajn aromatika, klasický mix citrusů a malvic, toastový tón a mineralita. Suché, čisté, s dobrou kyselinou, vyvážené, toastové, jablko, minerální, dobrá délka. Fajn kousek, vyvážený, výborně udělaný, pro mne tentokrát na druhém místě za Hambledon.

Gramona-la-cuvee-2013-aDegustace potvrdila, že šumivá vína z Anglie mohou konkurovat i slušnému Champagne. Očividně ne všechna, stejně jako je obrovské množství nudných šampaňských :-) Jména jako Hambledon, Nyetimber i Ridgeview bych rozhodně doporučil pozornosti, mám s nimi i více zkušeností než jen tuto ochutnávku. U ostatních bych raději ochutnal ještě nějaké další vzorky, než si udělám názor :-)

Mimochodem na úvod a zavínění jsme otevřeli Gramona La Cuvée 2013 a vypadalo to, že účastníkům poměrně chutná. Říkám si, že bych v dohledné době uspořádal nějakou slepou ochutnávku, do které dal Champagne z velkého domu i od pěstitele, nějakou lepší cavu, bubliny z Anglie, crémant, Franciacortu, sekt… jen tak pro zjištění, jak velká bude úspěšnost při identifikaci původu :-)

Komentáře používají Disqus