úterý 9. ledna 2018

Dvakrát zajímavý Muscadet

Domaine-des-hautes-Noëlles-Muscadet-Vieilles-Vignes-Côtes-de-Grandlieu-„Les-Moineries“-2011Přemýšlím, kolikrát jsem za desetiletou historii tohoto blogu, a obecně dobu co porůznu páchám články o víně, psal něco o Muscadetu. Z hlavy si vlastně vybavím jen výtečnou sadu od Domaine de l'Ecu, kde jsem si vína koupil znovu i později, a to je tak vše. Ona tedy podstatná část muscadetů z Loiry, tedy odrůdy Melon de Bourgogne. Slavný Muscadet s přívlastkem „sur lie“ často nemá s touto metodou školení prakticky nic společného a jde o řídká nudná (byť alespoň kyselá, což mi vyhovuje) vína z vysokých výnosů a velkých nerezových tanků, kde se „školení na kalech“ odehrávalo velmi krátce a vliv byl minimální. Možná poslouží výborně k lokální specialitě, mušlím s hranolkami, a jsou také fajn coby tradiční doprovod k ústřicím (kde ovšem svěží nerezové Chablis poslouží neméně dobře, o leckterých Champagne nemluvě), ale to je tak vše. Naštěstí existuje docela dost výjimek, kdy je Muscadet výborný. Dnes se mrkneme na vinařství Domaine des hautes Noëlles (web) z St. Léger les Vignes a dvě jeho vína.

Podnik založený ve třicátých letech minulého století spravuje celkem 25 hektarů, vedených v certifikovaném bio, především odrůdy Melon de Bourgogne (a v menší míře Chardonnay, Gamay, Cabernet Franc a dalších) připravované hlavně v rámci apelace Muscadet Côtes de Grandlieu. Ročně vyrobí asi 120 tisíc lahví. Vína fermentují spontánně a takové ty věci, ale jinak jsou procesy moderní – nerezy s kontrolovanou teplotou, spousta operací v ochranné atmosféře a díky tomu minimalizace síření a tak. Muscadetů připravují pět různých, liší se jak technikou zpracování, respektive zrání, tak původem hroznů.

Muscadet Vieilles Vignes Côtes de Grandlieu „Les Moineries“ 2011 (burgundská láhev, kovová záklopka, DIAM korek) je výběrem hroznů z jediné specifické jihozápadně orientované plošiny, z keřů ve věku 90+ let a nízkých výnosů. Školeno hodně dlouho, tři a půl roku (lahvováno v dubnu 2015) v podzemních betonových tancích, ani trocha dřeva. Citronová žlutá barva, klasická slinosbíhavá vůně, vlhce vápenitá, lehce krémová, svěží, ovocnost do jablka, lehce oříškový tón – mandlová omáčka. Suché, s hodně výraznou kyselinou, lehčí až středně plné, šťavnaté, lehce krémové, živé, strukturované, delší. Charakterní bílé, které skvěle drželo v lahvi a druhý den se posunulo k uměřenějšímu a trochu uhlazenějšímu projevu, který ale nic neztrácel na zajímavosti. Bavilo mne velmi!

Domaine-des-hautes-Noëlles-Muscadet-Vieilles-Vignes-Côtes-de-Grandlieu-„Les-Hautes-Noëlles“-2014Muscadet Vieilles Vignes Côtes de Grandlieu „Les Hautes Noëlles“ 2014 (větší těžší burgundská láhev, kovová záklopka, DIAM korek) je taktéž z parcely s devadesátiletými keři, ale vyzráváno rok a půl v malých dubových sudech. Citronová barva. Výraznější aromatika, krémová, žluté ovoce, minerální linka, lehce slané, hodně výrazný projev dřeva, vanilka. Suché, čisté, středně plné, žluté ovoce, krémovost, lehce nahořklý dojezd. První den jsem z toho měl pocit „slušné barrique, ale odkud jsou asi hrozny?“, druhý den se ovšem dřevo trochu upozadilo a víno nabídlo zajímavější strukturu, mineralitu a pitelnost. Zmizlo s chutí.

Beton je ve vinařství (maloobchodní cena) sedm a půl eura, dřevo třináct. K nám se myslím nevozí, pokud by ale nějaký dovozce hledal charakterní Muscadet do nabídky, tak ten beton bych vyloženě doporučil a sám bych rovnou bral pár lahví.

Komentáře používají Disqus