středa 10. ledna 2018

Dvakrát staré keře odrůdy Mencía

Versión-Original-2015-Verónica-OrtegaOdrůdu Mencía, jednu z hvězd především ve španělské apelaci Bierzo, jsem měl loni ve sklenkách výrazněji častěji než dříve a vypadá to, že letos v zájmu nepolevím. A začneme s lahví Versión Original 2015 právě z Bierza, z obce Valtuille de Abajo, od vinařky jménem Verónica Ortega. Ta pochází z Cádizu (= má v krvi sherry), ale zkušenosti sbírala u španělských hvězd Alvaro Palacios, Raúl Pérez či Daphne Glorian (odkazy vedou na poslední články o některých jejich vínech zde na webu), ale také v Burgundsku s Benjaminem Lerouxem v doméně Comte Armand a dokonce nějakou dobu v DRC, byla na Rhoně v Domaine Combier, u Nieporta v Portugalsku a vyzkoušela si i práci na Novém Zélandu a v Jižní Africe. Nejdéle spolupracovala s Raúlem Pérezem a byl to právě on, díky komu (a také díky nabídce vinice, na kterou ji upozornil Ricardo Perez z vinařství Descendientes de J. Palacios) propadla odrůdě Mencía a oblasti Bierzo.

Versión Original 2015 je první ročník tohoto vína, ze stejné vinice jako její hlavní a první víno ROC, z organicky pěstovaných hroznů ze starých (80+) vinic na vápenci a písku (nižší polohy vinice, kde je písku více), spontánně fermentovány celé hrozny a školeno 13 měsíců pouze v 800l terakotových amforách s minimem síření. Burgundská láhev, hrdlo lahve zalité voskem, kvalitní korek. Tmavá hlubší barva, fialový tón. Čerstvá aromatika, tmavší ovoce do lesního, čerstvě rozmačkané, florální linka, dotyk kořenitosti a linka vlhkého drceného kamení. Suché, šťavnaté, bezvadné kyseliny, středně plné, trochu svíravé, mladistvé a skvěle pitelné, tmavší ovocnost, fajn délka. Vyvážené, naprosto čisté, s potenciálem zrát ale už nyní láká k dalším a dalším douškům. Energické, živé, zajímavé, bavilo velmi. Cena nějakých 22€, vzniklo 1200 lahví. V průvodci Roberta Parkera 93 bodů, pokud na tohle hrajete :-)

Bodegas-Peique-Mencía-Viñedos-Viejos-2011U druhého vína zůstaneme ve stejné oblasti, Bierzo, a dokonce stejné obci, Valtuille de Abajo. Bodegas Peique (web) a jejich Mencía Viñedos Viejos 2011. Rodia Peique obhospodařuje 40 hektarů vinic, ale jen část vlastní, zbytek jsou pozemky sousedů a lidí z okolí, kteří se už o ně nechtějí starat. Takže spousta menších bloků, od 0.2 do jednoho hektaru. Tyhle jejich staré keře, většina má 45-55 let ale část i 70 let, zrají po spontánní fermentaci rok v mixu dubových sudů z francouzského, amerického a ruského (kavkazského) dřeva. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavší barva, již znatelně nazrávající. Tmavší ovocnost, sladší až do džemových tónů, mix tmavého a červeného ovoce, kořenitá linka (skořice), již nazrálejší, toastované dřevo, fajn kamenitá minerální linka. Suché, poměrně dost kyselin, svíravější, středně plné, tmavší ovocnost, trochu drsnější a rustikálnější, dobrá délka. Slušná stavba, ale celkově nic složitého. Proč ne. Peñin 91 bodů, ve Wine Advocate Roberta Parkera (pro kterého hodnotil Luis Gutierrez) „jen“ 88 bodů. Což mi teda přijde přeci jen blíž mému pohledu. Cena 14€ a asi umím investovat i lépe, ve Španělsku určitě.

Komentáře používají Disqus