pátek 29. prosince 2017

Výtečná Garnacha a bezva Cava z Riojy

casa-de-si-pablito-2015Letošní rok byl zde na Jižním svahu dost ve znamení zkoumání vín ze Španělska. A proto mi přijde jen vhodné jej zakončit ve stejném duchu. O zajímavém vinařství Casa de Sí ze španělské apelace Calatayud už jsem se tu zmiňoval u jiného vína, tentokrát otevřel Pablito 2015. Což je stoprocentní Garnacha z velmi starých výsadeb ve vyšší nadmořské výšce (snad někde k osmi stovkám metrů) na břidlici vedených organicky, spontánně fermentovaná v nerezu a následně vyzrávaná do roka ve francouzských sudech, lahvována bez filtrace a čiření a jen s minimálním sířením. Burgundská láhev, aglomerovaný DIAM korek bez záklopky, barevná veselá viněta. Spíše tmavší sytá červená barva. Vůně taková dost „pinotová“, poctivě višňově ovocná, lehce divočejší, s jen velmi mírným dotykem dřeva. Suché, výtečné kyseliny, čerstvost, středně plné a dobře skrývající 14.5 % alkoholu, trochu svíravé, šťavnaté ale sladce peckovinově ovocné, delší doznívání na višňové slupce. Zábavné, výborně pitelné, energické víno. Ve Španělsku pod deset euro a za tyhle peníze spousta radosti.

muga-conde-de-haro-cava-brut-vintage-2013O Bodegas Muga Cava Conde de Haro jsem se tu v minulosti zmiňoval opakovaně, obvykle s verdiktem „slušné bubliny za trochu moc peněz“. Tentokrát doma otevřel jejich Brut Vintage 2013 a byl znatelně spokojenější. S lety šlo tohle víno nahoru (a zde navíc pomohl ročník, který bylo poněkud komplikovanější pro červená, ale bílým a bublinám svědčil znatelně víc) a cena už taky není problém (rozuměj stejná částka teď a před devíti lety je něco trochu jiného a navíc při nákupu přímo ve Španělsku jsem neplatil zdejších více než šest stovek, ale bezpečně pod čtyři…). Původ je v oblasti Rioja, tedy pro cavu rozhodně ne tradičním. Navíc ve vinici, kde vzniká elitní červené Prado Enea, ale v části se severní orientací a z (před)časné sklizně. Odrůdově dominantně Viura (alias Macabeo) s přídavkem Malvasía Riojana, ruční sběr do malých bedýnek, fermentace v 1000l dřevěných tancích, bez malolaktiky, následně druhotná fermentace klasicky v lahvi se zráním dnes typicky 2+ roky. Buclatější pěkná láhev. Citrónová barva, výrazné vytrvalé perlení malých bublinek, parádní. Čerstvá, svěží vůně, výrazněji směrem do ovocnosti, hruška a citrusy, krémovější, toastová a lehce oříšková linka. V chuti na cavu plnější, ovocnější, ale bezvadné kyseliny a říznost, pěkně postavené, fajn délka. Čistě udělané, vyvážené, serióznější pití. Tohle prosím ano!

Komentáře používají Disqus