pátek 14. února 2020

Tři různorodá šampaňská

Dnes odhrnu poznámky ke třem lahvím tří různých šampaňských producentů, od báječného vína po poněkud zklamání, takových náhodných úlovků v rámci zkoumání domácí nabídky mimo degustace. Určitě největší úspěch slavil pěstitel J.M. Tissier (web) a jeho Champagne Brut Millesimè Ancestrale 2012. Jsme v Chavot-Courcourt, tedy kousek pod Épernay, v rodinném podniku s historií pěstování hroznů od roku 1931 ale s vinařstvím fungujícím od roku 1998. Výsadby, celkem téměř šest hektarů, mají u obcí Chavot, Moussy, Pierry, Épernay, Cuis, Cramant a Damery. Jedou v udržitelnějším režimu a na cestě k vyložené ekologickému pěstování. Tohle víno je polovina Chardonnay z Pierry, Moussy a Cuis z asi třicetiletých keřů a pak po čtvrtinách Pinot Noir a Meunier z keřů 40+ let u Chavot-Courcourt. Tiché víno školeno ze čtvrtiny na kalech sedm měsíců v dubových sudech, částečně malolaktika, druhotná a zrání na kalech v lahvi pět let do ledna 2019, degorzáž ruční „à la volée“ a dozáž 6 g/l. Nazlátlá citronová, fajn perlení spíš menších bublinek. Čerstvá vůně, především malvice, kdoule, trochu sušené ovoce a hlubší tóny, dotyk dřeva, lehce kořenité a máslové, povedené. Suché, čisté, středně plné, trochu výraznější, pěkně minerální, bezva kyseliny, delší, vyvážené, seriózní, hodně solidní Champagne. Potěšilo. Úlovek při procházce na Štědrý den v Chez Greg, stálo něco okolo dvanácti stovek mám dojem.

Na vinném lístku (který je docela vtipný, je to stránka tichých a stránka bublin, nečekaně se samostatnou kategorií oranžových vín obsahující jeden macerovaný šeďák z Itálie) večerní restaurace na Ještědu mají Champagne Bouché Père & Fils (web) z Pierry, konkrétně jejich základní Cuvée Réservée Brut. Rodinný podnik po čtyři generace, nějakých 30 hektarů vinic v devíti různých obcích s docela slušným podílem Grand Cru poloh. Odrůdově je tohle víno podobné jako předchozí, 50 % Chardonnay a k tomu 30 % Pinot Noir a 20 % Meunier, asi pětina rezervních vín, rok v tanku a pak tři až čtyři roky na kalech v lahvi, dozáž by měla být 8 g/l. V projevu trochu plnější, s výrazným projevem ležení na kvasinkách, dost do jablíček, toastová linka. Suché ale dozáž znát, čisté, ovocné, trošku sušenkové, fajn délka. Tak nějak… typické až šablonovité, ale pilo se dobře. U nás se prodává maloobchodně za nějakých sedm či osm stovek, v restauraci stálo dvanáct.

No a na závěr, když je ten Valentýn dneska, Champagne Gruet (web) Rosé de Saignée Brut. Tentokrát jsme v Buxeuil, tedy Côte des Bar. Rodina Gruet tu pěstovala hrozny mnoho generací, od roku 1975 sami dělají víno a dnes je z nich moderní středně velký barák vlastněný stále rodinou. Víno pak čistý Pinot Noir ze starších výsadeb, krátká macerace, nerez a asi dva roky na kalech v lahvi, dozáž k deseti gramům. Láhev jsem dostal, cenu odhaduji dle dalších jejich vín na našem trhu někde k osmi stovkám. Výraznější růžová, vůně trochu bonbónově/žvýkačkově do jahod, suché, čisté, s dobrou kyselinou, hodně přímočaré, s trochu jablíčkovou pecičkovou nahořklostí. Přišlo mi to fakt hodně jednoduché a ne úplně vyvážené. Otevřel jsem na srovnání rakouské růžové bubliny od Bründlmayera z Langenlois a kvalita mi přišla nejmíň o třídu výš.

Komentáře používají Disqus