středa 5. února 2020

Burgundská petice, Vinařství roku 2019 a několik drobností navíc

Pokud by měl někdo zájem, může podepsat petici proti připravovaným změnám týkajícím se především apelace Bourgogne AOC (a kdo má čas a cestu kolem, může jít zítra společně s vinaři demonstrovat před kanceláře INAO). Tahle všeobjímající apelace vznikla už v roce 1937 a obsahuje jak Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise a Mâconnais, tak i Côte d'Auxerre / Chablis a Beaujolais. Což v průběhu let vedlo k mnoha kuriózním situacím. A snahy o změnu a jasnější delimitaci jsou tak pochopitelné, ostatní viz i nedávný vznik „prestižnějšího“ Bourgogne Côte-d'Or. V zásadě se jedná o to, že navrhovaná změna sebere zhruba 7000 hektarům (z toho 5500 osázených vinicemi) možnost značit víno jako Bourgogne AOC, zůstane jim jen nižší a hůř znějící Coteaux-Bourguignons s volnějšími parametry. Změna by zasáhla na šest desítek obcí, především v severní části Côte d'Or, u Dijonu, a také oblastí v Chablis. A naopak kodifikuje možnost značit jako Bourgogne blanc vína z Beaujolais, byť pravda jen z části (dodnes tuto možnost mělo celé Beaujolais). Novinkou je též úprava z mého pohledu dalšího nesmyslného pravidla, že červená vína z Cru Beaujolais jde taktéž značit jako Bourgogne, i když jsou připravena z Gamay a ne z Pinotu. Nově by toto bylo možné jen v případě, že je ve víně Gamay do třiceti procent, pokud je ho více mohlo by víno nést leda nové označení AOC Bourgogne Gamay. Je to trochu bordel a mám dojem, že si to celé před zavedením změn ještě zaslouží diskusi :-)

Známe výsledky Vinařství roku 2019. Absolutním vítězem soutěže udělované Svazem vinařů České republiky se stalo VICAN rodinné vinařství, které ovládlo též kategorii střední vinařství (s produkcí do 250.000 litrů za rok). V kategorii malých vinařství (do 50.000 l/rok) si cenu odnáší Gala Vinařství a ve vinařství již velkých (nad 250k) cenu získal Vladimír Tetur, kterého tedy spíš vnímám jako vinařství střední, ale limity jsou dané jasně :) V dalších cenách jsou to samé dobré zprávy. Potěšila cena Korunní – Enolog roku 2019 pro mladého vinaře / enologa do 40 let, kterou získal Ing. Bc. Jan Stávek, Ph.D. Cenu Počin roku 2019 získal Ing. Pavel Lacina s rodinou za projekt Vinaři jdou na dřeň. A „Cenu prof. Viléma Krause, CSc.“ pro významnou vinařskou osobnost a její celoživotní přínos v oboru vinohradnictví nebo vinařství obdržel Ing. Antonín Šťastný.

Jak velké procento hodnoty exportu různých zemí tvoří víno? V případě Francie skoro dvě, Itálie „jen“ 1.3, takový Nový Zéland jsou procenta hned tři a v případě Gruzie rovnou 5.9 %.

Pijte víno, máte menší šanci skončit s Alzheimerem. Možná. A větší umřít na rakovinu. Nebo tak. Ale rád sdílím oba pohledy na věc, furt se objevují nové.

To nechcete… špičkové víno, kompletně vyprodané na alokace, a dodávka korků, která ho zničí.

Komentáře používají Disqus