pondělí 18. října 2021

Tibor Melecsky, podcast s ředitelem Svazu vinařů, sovy ve vinicích

V sobotu zasáhla především české a slovenské vínomilce smutná zpráva. Těžké nemoci podlehl strekovský vinař Tibor Melecsky. Zásadní postava slovenské naturální scény jeden z těch, kteří stáli na počátku jejího současného úspěchu, nejdříve ve vinařství Strekov 1075 a poté svém vlastním. Neúnavný experimentátor a autor originálních a neopakovatelných vín. Ta vždy vzbuzovala emoce, na všechny strany, a byla základem mnoha vášnivých rozhovorů u plných sklenek. Tibor bude chybět. Upřímnou soustrast celé rodině.

O videopodcastu Svazu vinařů ČR už jsem se zde zmiňoval, ale zmíním se o něm znovu. Hostem nejnovějšího dílu je totiž PhDr. Martin Chlad, nově zvolený prezident svazu. V pořadu chtěl předat svou vizi směřování vinaření v naší zemi.

V ekologickém zemědělství není nic neobvyklého nasadit na ochranu vinic třeba dravé roztoče. Ale co když nemáte problém ani tak se sviluškou či hálčivcem, ale na zrajících hroznech vám hodují hraboši a jiná hlodavci! Nasaďte sovy! Taková sova pálená prý za rok spořádá i nějakých 3400 hlodavců a hnízdící budku jde umístit doslova rovnou do místa, kde jsou největší problémy. Přemýšlím, jaký dravec se nasazuje v případě, že hrozny ožírají srnky. Navrhuji rysy! Až bude moc sov a rysů, tak nasadíme… kuny a medvědy! Každopádně jsem si zase vzpomněl na jednu povídku od Jaroslava Haška, kdysi výborně zpracovanou i jako komiks.

P.S. Fotografii Tibora v titulce jsem si vypůjčil od Vino dei Vini, snad jim nebude vadit.

Komentáře používají Disqus