pondělí 28. června 2021

Trojice natural & bio moravských ryzlinků

Chvilku předtím, než několik moravských obcí smetlo tornádo, jsem si užíval ryzlinky na akci Riesling Rocks! pořádané vinným barem Vinograf. Který se mimochodem rozhodl veškerý výtěžek akce poslat právě na pomoc postiženým obcím. Láhev, která mne z domácích zaujala v ten den asi nejvíce, pocházela právě z těžce zasažené Moravské Nové Vsi, od vinařství Nešpor & Rajský (web). Čtyřhektarový podnik se od svého vzniku před deseti lety posunul směrem k bio a naturálnu. Ryzlink Rýnský Organic 2018 je kombinací nerezu a ležení na slupkách s akátovým sudem na hrubých kalech, není filtrováno ani sířeno. Víno je to pikantnější, mix ovocnosti a květů, výraznější, suché, trochu divočejší, šťavnaté, pěkně strukturované, delší… čistá, zábavná „naturálka“, bavila velmi. Musím nakoupit/vyzkoušet i další jejich vína a přispět na opravu střechy…

Přiznám se, že mne bavilo o hodně víc, než Riesling Sans Soufre Natural 2018 powered by TIMO z pavlovské Staré hory od vinařství Nepraš & Co. (web), ryzlink kvašený a školený bez aditiv ve velkém sudu. Suchý, čistý, s fajn kyselinami, aromaticky hlavně do malvic a s výraznějšími známkami oxidace, v chuti ale poměrně hrubý a tak nějak… nevím, prostě jsem z něj neměl takovou tu živou ryzlinkovou radost. A to jinak právě Ryzlinky „klasické“ mám od Nepraše rád. Po pravdě je to podobný případ, byť Nepraš mi přeci jen seděl víc, jako Sonberk. Klasické rýňáky mají pěkné (na stejné ochutnávce mne nadchnul cibébový výběr 2014, výtečný byl VOC 2017 a potenciálně skvělý VOC 2018), ale jejich oxidativně postavený (vlastně bych se nebál říct spíš zoxidovaný) Riesling Rudimentum 2013 jsem moc nepochopil. A to víte, že naturální (nebo jí blízká) produkce u mne tvoří dost podstatnou část konzumovaných vín. Ale třeba mi něco uniká, no.

Z bio produkce vinařství Ilias (web) jsem ochutnal dvě vína – mladičký Ryzlink rýnský I 2020 a vyzrálejší Ryzlink rýnský II 2019, obě z Dolních Věstonic a trati U tří panen. Mlaďoch je víno velmi čerstvé, živé, svěží, citrusové a bylinkové a pozitivně jakoby „sauvignonově zelenější“, velmi čerstvé i v chuti, s bezva kyselinkou, skvělou pitelností a dost zábavné. O rok starší kousek je stále čerstvý a mladý, ale koncentrovanější a hlubší, s lehce medovými tóny, krásně ovocný, plnější, strukturovaný, s minerální linkou. Fakt pěkný ryzlink!

Komentáře používají Disqus