středa 16. června 2021

Chutné Prosecco a naturální Podfuck

Nedávno jsem dělal edukační bublinovou degustaci a na její závěr umístil víno trochu netradiční, šumivé v podobě červené, s hromadou tříslovin (však jsou v tom cabernety a další odrůdy co jimi oplývají), divočáka v podobě Rosso Col Fondo vinařství Zanotto (web). Rozhodně účastníky překvapilo a mně docela bavilo, při nějaké hostině plné mastných klobásek a podobných „prasáren“ bych si ho užil dvojnásob. Riccardo Zanotto se specializuje, hezky z čistě vedených vinic, na prosecco dokvášené v lahvi a s kaly, má i šumivou oranžáda a další zajímavosti, ale dělá i „normální“ vína. Takové je i jeho Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut, na fotce jen s jednou z mnoha varianta „graffiti“ vinět. Kopce u Conegliano v nadmořské výšce okolo 370 metrů, druhotná klasicky v tanku a ponecháno 90-100 dní, v lahvi s cukrem okolo 8 g/l. Spíše světlá barva, fajn perlení menších bublinek. Čerstvé, svěží, čisté, nijak navoněné a překvapivě seriózně působící. Bílé ovoce, něco malvic, lehce mandle a meruňková pecka. Suché, čisté, šťavnaté, bezva kyselina a dozáž neruší, dobře postavené, vyvážené, bílé ovocné s minerální linkou a lehkou mandlovou nahořklostí v slušně dlouhém závěru. Moc fajn bubliny a jedna z ukázek, že Prosecco fakt nemusí být jen nuda. Vozí Prosecco Solo / Prosekárna, po lahvi tohle stojí nějakých 350 Kč.

A pokračujeme další bílou vinětou :-) Mám doma kolekci šesti „White Labels“ od Milana Nestarce, aktuálních vín ročníku 2018, a postupně se tím propíjím. Začal jsem s Podfuck 2018, což je trochu… podfuk na druhou :-) Tohle víno začínalo před osmi lety jako docela výrazně macerovaný Pinot Gris, ale postupně macerace ubývalo a do vína se začalo přidávat i trochu Pinot Noir. Nyní, pod stejným jménem, najdete směs zhruba 60 % Pinot Noir, 20 % Frankovky a jen 20 % Pinot Gris, z velkobílovských tratí Zadní a Otáhal, sbíráno a kvašeno společně. Všechny ostatní detaily, genezi vína i něco k White Labels jako takovým, najdete detailně na webu vinařství. Láhev burgundská, zavoskované hrdlo, jednoduchá čistá viněta mne baví. Pěkná rubínová barva. Čerstvá, lehce divočeji funky červeně peckovinově ovocná vůně, něco kořenitosti, Pinot i Frankovka se hlásí o slovo a je to fajn. Suché, s výraznější kyselinou, šťavnaté, středně plné, peckovinové s nasládlou ovocnosti, dobrá délka. Povedené, čisté, zábavné naturální víno co myslím bude v lahvi stabilní a i slušně zrát, trochu času mu prospěje. Inu proč ne! :-)

Komentáře používají Disqus