středa 30. června 2021

Tichý a šumivý ryzlink od vinařství Baeder

V březnu a znovu teď jsem otevřel základní gutswein Riesling 2018 trocken od vinařství Bäder (web) z Rheinhessen, certifikovaného bio producenta z Wendelsheimu. Katja a Jens se poznali na studiích v Geisenheimu a společně vinaří od roku 2009, podařilo se jim vysadit či koupit pár vinic a postupně se rozrostli na současných deset hektarů. Zaměřují se především na Riesling, ale najdete u nich i nějaký ten burgunder (Weiß, Grau, Spät i Früh), v podobách tichých i coby bubliny. Jejich zásadní polohou je La Roche v Uffhofenu, ale hodně zajímavý je Rotenfels v Alzey a Heiligenpfad ve Wendelsheimu.

Tenhle základ, z mixu různých vinic a připravený čistě v nerezu, je uložen v protáhlé tradiční láhvi se šroubovým uzávěrem. Barva pěkná výraznější citronová. Ve vůni pěkná kombinace čerstvosti a svěžesti s nazráváním, citrusy a malvice a sladší květy s dotykem petroleje a medu. Suché s velmi fajn kyselinou, ale troška zbytkového cukru tam je. Čisté, ovocnost do žlutého ovoce a lehká krémovost, trochu uhlazenější a slušně dlouhé, s minerální slanou linkou a fajn pitelností. Nic složitého, ale příjemný vyvážený ryzlink na celý večer s bonusem bio štemplu. Třístovková záležitost.

Otevřel jsem i Riesling la méthode rurale brut nature 2016, ryzlinkový Deutscher Sekt připravený dokvašením vína v lahvi (ale dělají i bubliny klasickou šampaňskou metodou), snaha je nalahvovat když má kvasící víno ještě okolo 24 g/l zbytkového cukru pod korunkový uzávěr a víno potom odstřelit a už dát normálně pod korek, tj. ne jako vyloženě kalný pét-nat ponechaný v lahvi už bez dalšího zásahu. Nazlátlá, výraznější barva, a pěkné perlení. Kombinace ovocnosti, do peckovin jako meruňka, s výraznější nazrálejší medovou linkou, kořenitostí a trochou rustikální divokosti. Suché, čisté, s pěknou kyselinou, hezké perlení a fajn délka, minerální linka v dozvuku. Není to špatné, ale přiznám se, že při běžné ceně zhruba šest stovek byla očekávání trochu větší. Vína jsem měl od dovozce justWINE.

Komentáře používají Disqus