pátek 11. června 2021

Proč nedávat víno do mrazáku

Neoriginální téma, už jsem se tu zmiňoval v minulosti, ale s aktuálním uvolněním mravů (rozuměj častějšími večírky, ochutnávkami a tak podobně po covidových omezeních) a avizovanými tropickými teplotami v následujících dnech si myslím zaslouží opakování. Pokud potřebujete rychle vychladit víno, nedávejte ho do mrazáku! Teda ne že by nebylo do půl hodiny hezky vychlazené, a když ho předtím obalíte vlhkou utěrkou tak ještě rychleji, fyzikální zákony fungují a výsledek se dostaví. A neodrazuji vás ani proto, že by snad mrazák nějak ublížil třeba lepším/dražším lahvím, funguje to od základního veltlínu, přes bílé burgundské až po špičkové Champagne. A v klidu tak přichladíte i červené, protože ani to není úplně fajn pít vyhřáté po cestě ve 30˚C ve stínu. Problém je trochu jinde…

Ve většině případů končí v mrazáku „spontánní rozhodnutí“, lahve přinesené návštěvou či takové, které prostě nutně musíte otevřít neplánovaně „na srovnání s…“ ve víru zábavy. Často jde bohužel o dobré věci, kterým byste jinak dali úplně jinou péči i pokud jde o rozdýchání a podobně, ale to už je jiné téma. Láhev se chladí, zábava pokračuje, láhev se stále chladí, hovor je v plném proudu a obsah sklenek rychle mizí, láhev se mrazí, hlasitost hovoru stoupá stejně rychle jako dříve otevřené lahve do hlavy, láhev zmrzla, někdo si konečně vzpomněl a… mrazák je plný vinné ledové tříště a střepů. Nic vím v tom není, ovšem jde o natolik obvyklý průběh, kterým jsem si sám prošel opakovaně, že od mrazáku v podobných případech prostě odrazuji. Chladící nádoba (rozuměj libovolný kýbl) s vodou a ledem udělá bezpečnější službu! Stejně jako lednička nastavená na nízkou teplotu, urychlit jde namraženým gelovým návlekem (ideální je mít jich víc než jeden a střídat je). Pravda, trvá to déle, ale alespoň o víno nepřijdete. Jelikož mne ale stejně neposlechnete, tak níže alespoň pár tipů, jak rizika omezit:

  1. Nastavte si časovač na telefonu a ideálně ještě na jednom místě, kam budete muset za zvukem jít a vypnout ho. V tomhle směru je ideální, trouba kdy navíc nejspíš skončíte v kuchyni a poblíž místa s mrznoucím vínem (= sepne vám, proč to vůbec pípá).
  2. Řekněte někomu dalšímu, klidně více lidem, kdy musí láhev z mrazáku ven a že tam vůbec je.
  3. Dávejte láhev do mrazáku obalenou vlhkou utěrkou a případně ještě v igelitovém pytlíku. Vychlazená bude rychleji a šance, že nezapomenete, se tím zlepšuje. A když už náhodou k nehodě dojde, bude z toho méně bordelu.
  4. Nechlastejte tolik!

Komentáře používají Disqus