úterý 1. června 2021

Mlaďoši od Martina Vajčnera

O znojemských naturálních vínech od Martina Vajčnera (web) jsem toho zde moc nepsal, zmiňoval se před rokem jen o zábavném Müller Thurgau. Vinař pomalu ale jistě roste jak ve smyslu rozšiřování sortimentu i vinic (stále i nové vysazuje a myslím, že do pár let se máme na co těšit) tak i kvalitou vín, stylově to působí docela stabilizovaně a i oproti kupě jiného naturálna, které jsem v poslední době pil, navíc nevykazuje žádné úchylky a vady :-) A nebo na selekci do prestižní restaurace alespoň neposlal to co nějak ujelo, i to by se ale počítalo, není totiž nutně pravidlem. Poměrně rychle se mu povedlo získat hned několik distributorů, včetně zahraničních, takže je vlastně už teď docela slušně vyprodaný. Vína níže by ale ještě měla být k dispozici.

Asi nejvíc mne bavilo Cuvée Veltliner 2020 (půl napůl veltlín ze Staré vinice v Havraníkách a Kraví hory u Konic obhospodařovaných ekologicky, spontánně kvašeno, částečně kontakt se slupkami i třapinami, zrání francouzský a moravský dub na hrubých kalech, nečiřeno, nefiltrováno a nesířeno) je víno poměrně kalné a živé, s decentní perličkou, florální, voňavé, trochu kvasnicové, suché, energické, s moc fajn kyselinami, minerální linkou, fantasticky dobře snadno pitelné. Extrémně zábavná „letní limonáda“, mizí samo. Následovala vína možná lepší / komplexnější, ale tohle bych prostě chtěl pít. Vlastně by mi vůbec nevadilo, kdyby to perlilo o trochu výrazněji, hereticky jsem myslel na sifon a stydím se za to! :-)

Znojemský underground 2020 (Ryzlink z Načeratického kopce u Oblekovic a po třetinách veltlíny Staré vinice a Kraví hora, kvašeno spontánně a zrálo na hrubých kalech ve francouzském dubu a moravském akátu, nečiřeno, nefiltrováno a nesířeno) je opět poměrně hodně opalizující v barvě, v projevu výraznější a hlubší, opět především florální a dotyk citrusu, krémovější, voňavé. Suché, středně plné, s moc pěknou kyselinou a zábavné, čisté, dobře postavené. Solidní kousek, kterému prospěje trochu času v lahvi.

Gentleman's choice 2020 (Chardonnay 25 %, Pinot Gris 25 % a Müller Thurgau 50 %, spontánně kvašeno a v případě šeďáku se slupkami a třapinami, zrálo ve francouzském dubu a rakouském akátu, bez čiření, filtrace a síření) opět dost opalizující, výraznější tmavší barva. I aromatika poměrně expresivní, mix florálnosti, krémovosti, něco bylinek a lehce těkavé. Suché, středně plné a docela důrazné, opět mix květin, bylinek a citrusu, slušně dlouhé. Zajímavý kousek.

Tramín červený 2020 (nesířený macerovaný Tramín z Načeratického kopce) je taková „klasika“, výraznější tmavší barva do oranžové, bylinkovo-květinová výraznější vůně která odrůdu nezapře, kandovaná citrusová kůra, trochu mýdlové, v chuti suché, plnější, herbální, s dost pěknou kyselinou, macerace nepřestřelená a je to vyvážené, sympaticky nerušivě svíravé.

Zweigeltrebe Weinschnitt 2020 (Načeratický kopec, tři týdny fermentace a macerace na slupkách a třapinách, zrání v moravských dubových a akátových sudech, nečiřeno a nefitrováno) opět opalizující v barvě, nijak tmavé, výrazné. Voňavé, živé ve vůni, peckovinové, veselé, suché, šťavnaté, čisté, energické, lehkonohé, zábavné osvěžující „chlastací“ červené.

Autentista 2019 (75 % Ryzlink rýnský z Načeratického kopce a 25 % Müller Thurgau z Popic, vinice Pod lesem, kvašeno spontánně, moravský akát a maďarský dub pro zrání na hrubých kalech bez míchání, nečiřeno a nefiltrováno a zasířeno na 40 mg/l celkové) je určeno čistě pro stejnojmenný pražský bar. Voňavé, expresivní v projevu, poměrně bohaté a dospělejší víno, s pěkný mixem ovocnosti a florální linky. Suché, středně plné, s dobrou kyselinou a hezky postavené, charakterní zajímavé bílé. Určitě bych chtěl v klidu den či dva zkoumat celou láhev, ale pokud bych si ji dal v baru, nejspíš by padlo poměrně rychle :-) Líbí se mi hodně.

Komentáře používají Disqus