pondělí 31. května 2021

Nat'Cool, Reset a El Pino Granate

Je to pár týdnů co jsem se zde rozepisoval o naturál litrovce od portugalského vinařství Niepoort, v článku je vše důležité o projektu. Teď jsem konečně otevřel i bílou variantu, Nat'Cool DrinkMe Branco 2019. Zde jsme v regionu kde vzniká Vinho Verde, v podoblastech Amarante a Lousada, a víno je odkazem k původnímu stylu tamních vín. Lahvovaných s trochou cukru a dokvašených v lahvi, kalných. Ručně sbírané hrozny odrůd Azal, Arinto, Avesso, Trajadura a Loureiro. Připraveno čistě v nerezu. Vinařství doporučuje s lahví trochu poválet a promíchat kaly před servisem. Světlejší kalná žlutá barva. Na úvod trochu reduktivně funky a svědčí tomu rozdýchání. Citrusové, divočejší, z vůně evokuje lehkost a šťavnatost. A v chuti takové je, suché a šťavnaté a lehčí až středně plné, florální a citrusové, s jemnoi perličkou a živostí a dotykem muškátových tónů, slušně dlouhé s decentní slaností. Zábavná, výborně pitelná letní záležitost.

Od mladého vinaře Matthiase Warnunga (Weingut Ernst Warnung) z Etsdorfu v Kamptalu jsem měl v minulosti několik zábavných naturálních vín, tentokrát se mi dost sklenky dostal Wild Bunch Reset 2019. Což je „oranžáda“ z odrůd Zweigelt a Grüner Veltliner, u obou odrůd lisují celé hrozny a víno kvasí na slupkách veltlínu. Kvašeno samozřejmě spontánně a zrálo ve velkých dřevěných sudech. Výraznější, tmavší barva do oranžové. Veselé, čerstvé, s výraznější kyselinou a poměrně dost tříslovinami, ve vůni i chuti dost do zralých jablek a kdoulí, sem tam nějaká bylinka. Je to zábavné ač trochu hrubší pití, ale upřímně jsem se tak nějak nemohl zbavit pocitu, že poctivý v sudech školený cidre mi poskytne zážitek obdobný. A asi levněji než za 20+ eur.

Z archivu dovozce justWINE pocházela láhev, dokonce magnumka, El Pino Granate z vinařství Barranco Oscuro. Psal jsem tu o nich nedávno, i zde není z důvodu legislativních uvedena ani odrůda ani ročník, ale jedná se o čistý Pinot Noir ročníku 2008, z výsadeb na jílu a břidlici v nadmořské výšce 1300 metrů. Ve vinicích naturál, ošetřeno jen sírou, a ve sklepě taktéž. Kvasí spontánně celé pošlapané hrozny v nerezu, bez kontroly teploty. Vyzrává rok v barrique dubových sudech, lahvováno jen s hrubou filtrací a nesířené. Ve vůni jasně zralé hrozny, teplejší sladší „jižnější“ projev, sladké červené peckoviny na pomezí tmavých, linka dřeva, kořenitost a již nazrávající (ale 12+ let věku bych nehádal). Jak aromatika láká na až „džemové“ víno tak chuť je plná, výrazná, suchá, šťavnatá s bezva kyselinou, stále poměrně výraznými tříslovinami, koncentrovaná, s teplem vyššího alkoholu ale vyvážená, docela dlouhá. Trošku „obludnější“ styl odrůdy, ale rozhodně zábavná zkušenost.

Komentáře používají Disqus