pondělí 10. května 2021

4x Cru Beaujolais od Château des Jacques

Mám rád dobré Beaujolais a oblíbil jsem si, krom vícero menších/naturálnějších/etc. o kterých se tu též pravidelně zmiňuji, produkci Château des Jacques (web) z Romanèche-Thorins. Měl jsem tu o nich obsáhlý článek i hodnocení několika jednotlivých vín. U příspěvků na Instagramu jsem pak odvážně napsal, že jsou možná tím nejlepším, co jejich majitel Louis Jadot nabízí :-) Myšleno v poměru ceny a kvality to ale bez nadsázky může platit, leckterá jejich vína strčí do kapsy výrazně dražší červené Burgundsko a přitom stylově vlastně nemusí být tolik odlišná. Ale toť můj názor a můj vkus, který nikomu necpu (vlastně cpu, furt dokola tady v článcích, ale nijak agresivně ;-). V uplynulých týdnech jsem zase pár jejich lahví otevřel, vše nákupy u dovozce Kupmeto, a byl veskrze spokojen. Vezměme to od nejstaršího k nejmladšímu…

Moulin à Vent „Clos du Grand Carquelin“ 2013 je výborná část apelace vlastně skoro u větrného mlýna po kterém nese jméno. Ročník 2013 byl komplikovaný, ale u dobrých producentů lze najít fantastická vína, byť výnos byl obvykle hodně pod průměrem a bylo jich málo. Láhev burgundská, kovová záklopka a celokorek, což bude platit i pro všechna ostatní vína. Tmavší, již trochu nazrálejší rubínová barva. I ve vůni již lehce nazrálejší, vrstevnatější, vyzrálí hrozno a sladší třešňová ovocnost, rybíz a granátové jablko, velmi pěkně zapracované dřevo. Suché, šťavnaté, červené až lehce tmavší ovoce, moc pěkné kyseliny, koncentrace a struktura, stále docela dost tříslovin. Delší sladší třešňová dochuť. Seriózní, krásné klasické víno. Které má ještě hodně před sebou.

Fleurie 2014 je sestaveno z hroznů několika různých výtečných poloh jako Bel Air, Grille-Midi a Cercillon a vinifikováno velmi podobně jako jejich „hlavní“ vína z Moulin-à-Vent. Fermentace obvykle jen s částí stopek nebo úplně odstopkované, delší macerace (3-4 týdny, pravidelné potápění matolinového klobouku) a zrání 10+ měsíců v betonu a dubových sudech různých francouzských původů. Rubínová, již nazrálejší barva. Ve vůni pěkná kombinace červených peckovin a florálnosti. V chuti středně plné ale relativně lehkonohé, suché, šťavnaté, červené „pinotově“ ovocné, svíravější, se slušnou délkou. Hodně příjemné pití tak akorát v kondici, v otevřené lahvi oxidovalo ale poměrně rychle.

Moulin à Vent 2015 je taktéž mix různých vinic apelace (Rochegrès, Carquelin, Champ de Cour, Thorins les Vérillats, La Roche, la Rochelle a Les Caves) a jejich nejdůležitější víno. Navíc ze skvělého ročníku. Už v barvě tmavší, s tónem do fialové, hutnější a koncentrované. A takové vlastně i ve vůni. Zralá tmavší červená ovocnost až do tmavých peckovin, koncentrace, linka dřeva a kořenitost, stále hodně mladistvé. Suché, plné, s tmavší koncentrovanou ovocnosti, svíravé a s poměrně výraznými tříslovinami, s kamenitou minerální linkou, bohaté, strukturované, dlouhé… Mladé a teprve na cestě, na Beaujolais netypicky nabušené a možná ještě mohutnější než legendární 2009, ale zároveň krásné klasické vyvážené červené. Tohle bude zrát do krásy ještě mnoho let. Nebo spíš dekád.

Fleurie 2018 je představitelem úplně mladičkého vína z opět výtečného ročníku. V barvě tmavší, tón do fialové, ale nic hutného. Mladost ve vůni a chuti je zřetelná a otevírat nyní je možná trochu škoda, ale na zkoušku… těžko odolat :-) Ještě sevřenější a potřebuje čas, višňové s florální linkou, s kamenitou zrnitou linkou. Suché, šťavnaté, středně plné, višňové, svíravější, se znatelným ale ne vyloženě výrazným tříslem, velmi dobře postavené, fajn délka. Seriózní strukturované a zároveň zábavné výborně udělané víno, které za další 2-3 roky bude dělat obrovskou radost.

Komentáře používají Disqus