pátek 14. května 2021

Agrovoltaika, Laurent Vaillé, podcast Svazu vinařů ČR

U nás máme jaderný vinohrad (a znovu mi to připomnělo jednu starou vinětu), ve Francii zase solární panely přímo nad révou alias agrovoltaiku! Mrkněte na sunagri.fr pro detaily, jsou tam i videa. Projekt testují na různých plodinách a ve francouzském Vaucluse také ve vinicích. „Žaluzie“ se solárními panely mají dynamicky reagovat na potřeby rostliny – bránit teplotním špičkám a připálení a vypomoct i proti jarním mrazům, zároveň systém pracuje s vláhou a sleduje co se ve vinici děje. Jo a k tomu generuje elektřinu. Budeme se brzy bavit místo o „terroir“ a specifických kvalitách vinohradů spíše jen o hektarovém výnosu v kilogramech hroznů a kW elektřiny? Asi ještě hned tak ne, ale pro nějaké velké pláně určené pro průmyslovou výrobu vína… asi proč ne. Jen teda mám pocit, že podobné konstrukce trochu zkomplikují práci s běžnou vinohradnickou mechanizací :-) Pošleme tam kompaktní roboty! A drony!

Už i Svaz vinařů České republiky rozjel vlastní podcast (krom YouTube k dispozici i na Spotify a dalších kanálech), určený pro „vinaře, vinohradníky a vinařské nadšence“. Zatím jsou venku tři díly – v prvním prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray mluvil o různých aktuálních vinařských tématech, v druhém Ing. Zbyněk Žiška, enolog Zámeckého vinařství Bzenec a Vinařství Mikrosvín Mikulov, o práci ve sklepě a hlavním tématem bylo „blendování“. V díle zatím posledním Roman Slouk ze Sonberku řeší vinice a jejich choroby, jak ty „tradiční“ a dobře známé (padlí, peronospora, …), tak novinky poslední doby (třeba Esca). Jo a taky je tam reklama na laserový plašič špačků!

Zemřel Laurent Vaillé, vinař za kultovní doménou Grange des Pères, jedné ze špiček Languedocu (vína jsou coby Vin de Pays de l’Hérault, byť dnes už by technicky mohla spadat pod novou apelaci Terrasses du Larzac). V mládí se učil u legend jako Jean-François Coche-Dury, Gérard Chave či Éloi Dürrbach a i s jejich pomocí, klasické odrůdy Rhôny měl od domény Chave a Cabernet z Domaine Trévallon, vybudoval špičkový podnik a z krajiny doslova vydobyl (za pomoci bagrů i dynamitu) nový velký terroir.

Kdybyste si chtěli udělat radost… zítra se bude dražit jedna z pouhých 896 lahví Domaine Leroy Musigny Grand Cru 2014, vyvolávací cena je někde k 600.000 Kč. Jako netvrdím, že bych to víno nechtěl ochutnat, ale… někdy prostě jde jen kroutit hlavou :-)

Komentáře používají Disqus