středa 19. května 2021

Vinařství Brohl a ryzlink z více než stoletých keřů

Dnes zastávka na střední Mosele, v obci Pünderich. Weingut Frank Brohl (resp. Frank a Jutta, web) mne poprvé nadchlo před mnoha lety na degustaci v Praze a pak jsem na ně nějak pozapomněl, nechápu jak se stalo. Frank převzal vinařství v roce 1983 a převedl z producenta sudovky na výtečný zdroj vín lahvovaných a navíc (dnes Ecovin certifikovanou) bio produkci. Frank je jedním ze zakladatelů uskupení OINOS, ve kterém se od roku 1984 sdružují moselští biovinaři (jako např. Clemens Busch, Rudolf & Rita Trossen a další). Na tamních strmých břidlicových svazích jedou dominantně Riesling, ale najde se u nich i pár dalších odrůd jako Rivaner (aka Müller Thurgau) a v menší míře Pinot Blanc, Pinot Noir a Dornfelder. Mezi jejich top viniční trati rozhodně patří špičkový Pündericher Marienburg, ale určitě je třeba zmínit i Pündericher Nonnengarten a Reiler Goldlay. Ručně sbírané hrozny, jak taky na těch svazích jinak, pomalu kvasí spontánně ve starých větších dřevěných sudech. Všechna vína jsou „veganská“, žádné živočišné čiřící prostředky. Sířena rozumně, mají i „naturál“ nesířené kousky sem tam ale vyloženě se na to nespecializují, to už spíš mošty nebo pálenky :-)

Otevřel jsem postupně dvě jejich vína. Naprosto logicky mne zlákal 2017 Riesling Spätlese „Alte Reben 1889“ trocken, suchý ryzlink i z extrémně starých pravokořenných výsadeb v trati Reiler Goldlay o které se starají a snaží zachovat. Láhev pistole, šroubový uzávěr. Tmavší žlutá barva. Výraznější aroma, zralé malvice, medová linka a břidlicová kořenitá mineralita, docela koncentrované a pocitově překvapivě zralé. V chuti středně plné, fajn kyseliny a trocha cukru, kořenité, dobře postavené, slušně dlouhé. Fajn kousek a příjemný ryzlink který jsem pil s velkou chutí, byť nic vyloženě zásadního. Ale to kouzlo více než stoletých keřů tomu samozřejmě dodává něco navíc. A pití vína pro radost je úplně jiná disciplína než hodnocení na slepé degustaci.

Druhou lahví byl 2016 Riesling Spätlese Pündericher Marienburg Rosenberg trocken. Víno z trati Rosenberg, která se po slučování stala součástí Pündericher Marienburg a přiděleno jí bylo nemálo placatějších a méně zajímavých poloh, ale z její původní části a svahu nad viaduktem. Láhev opět pistole a šroub. Lehce tmavší citronová barva. Čerstvá, výrazně minerální vůně, kouřová, s ovocností do jablka, dotykem medu a sušených bylinek. Suché, štíhlé a přísnější, s výraznou fajn kyselinou a trochou cukru, vše z vůně se opakuje v energické tak nějak sympaticky nervózní chuti. Tohle mne baví dost! Obě vína stejná cena, u CCVino po lahvi za 399 Kč.

Komentáře používají Disqus