pondělí 3. května 2021

Weingut Meier a povedené přísnější ryzlinky

Udělal jsem si před nějakou dobou radost a nadělil si horizontálu čtyř ryzlinků od Weingut Meier (web) z obce Weyher (in der Pfalz). Rodinného vinařství s již téměř 20 ha na kterých pěstují 15+ odrůd, ale dominuje právě Riesling a odrůdy burgundské. Vinice jsou obhospodařované už nějakou dobu čistě a aktuálně v přechodném období na bio (a ve sklepě se vyskytnou i mírně netradiční záležitosti jako ryzlink připravený na slupkách). Za vína je zodpovědný mladý Georg Meier, vystudovaný vinař který se cvičil u Bernharda Kocha, Siegrista a Christmanna, a v poslední letech se o něm začíná trochu víc mluvit a jméno vinařství jde nahoru. Všechna chutnaná vína kvasila pomalu a dlouho v nerezu a tam i nějakou dobu ležela na kalech. Jsou v klasické protáhlé láhvi, z ročníku 2018, na 13 % alkoholu a suchá. Ale ze čtyřech více či méně odlišných podloží – buntsandstein (pískovec), rotliegendes (především červené pískovce), granit (žuly) a schiefer (břidlice).

Všechna čtyři vína spojovala spíše světlejší citronová barva, preciznost, přesnost a jistá přísnost a hranatost, vyšší kyselina, čistota, mineralita, kyseliny, živost. Výborně se pila, dost povedené ryzlinky. Působila o něco štíhlejším dojmem než by napovídalo 13 % alkoholu. Riesling Weyher Buntsandstein 2018 trocken měl asi nejvýrazněji reduktivní smrádek na úvod a působil ze všech nejpřímočařeji a v chuti nejjednodušeji. Riesling Weyher Granit 2018 trocken byl o něco jemnější, možná i přísnější a štíhlejší, ale s jistou dávkou elegance, struktury a vrstevnatosti navíc. Riesling Burrweiler Rotliegendes 2018 trocken (primárně z trati Altenforst) opět poměrně štíhlý, přísnější a s ostřeji vystupující kyselinou. Riesling Burrweiler Schiefer 2018 trocken to za mne vyhrál, vše u něj bylo tak nějak nejvyváženější, s o něco větší koncentrací a lepší strukturou. Výborné víno. Meiera vozí CCVino a mají i něco ze starších ročníků.

Máme někde uložen na zkoušku Granit 2017, ale coby inspiraci k přípravě článku jsem otevřel Riesling Burrweiler Schiefer 2019 trocken. Opět pistole, šroubový uzávěr a deklarovaný alkohol 13 %. Citronová, trochu tmavší barva. Klasické, poměrně vyzrálé hrozny, mineralita, bylinkovost a dotyk květového medu, citrus, pomerančový květ a žluté ovoce, až jakoby decentní dotyk botrytidy. Expresivní, voňavé. Suché, šťavnaté, docela přístupné a ovocně zralejší, poměrně koncentrované. Minerální, suché s výraznější kyselinou a dotykem cukru, slušně dlouhé. O dost nabušenější než osmnáctka a skvělé víno.

Od vinaře jsem také ochutnal Riesling Steinwerk 2017 trocken, což je „žula v žule“, hrozny z trati Weyher Michelsberg (Große Lage v rámci VDP) fermentované v 1100l žulové nádobě. Počátek kvašení probíhal na slupkách, poté šlo do lisu a dokvášelo v žule kde si i na kalech tři měsíce poleželo. Před lahvování smíšeno s „normálně“ připraveným ryzlinkem téže trati školeným v 2400l sudu. Nazlátlá, výraznější hlubší barva. I ve vůni zralejší, stále s citrusy a žlutým ovocem a bezva živostí a mineralitou, ale též bylinky a medový tón. A to vše se opakuje i v chuti. S časem se otevírá do šířky a komplexnějších, bohatších projevů. Hodně zajímavý kousek!

Zaujal mne i Riesling 2G 2018 Trocken, což je opět Weyher Michelsberg spontánně kvašený a vyzrávaný v žule. Citronová barva. Čerstvé, čisté, přísnější, citrusové a něco žlutého ovoce, minerální. Suché, šťavnaté, citrusové, přísnější s parádní kyselinou ale vyvážené a s jen velmi decentním „obrušujícím“ dotykem cukru, delší, strukturované… krásný ryzlink pro „ryzlinkofily“, tohle mne baví velmi. Oproti běžnému granitu stejného ročníku nabízí větší hloubku a bohatost, aniž by ztrácelo cokoliv na živosti, svěží energii a chuti to „jen tak“ klopit.

Komentáře používají Disqus