úterý 18. května 2021

Šťavnatá Frankovka od Vrbů

I dnes zůstaneme na Moravě, ve Vinařství U Vrbů (web) z Hustopečí. Asi není moc domácích vinařství, která najdete i na TikToku a s tamním obsahem přeneseně i na Instagramu, sestry Vrbovy sledují současné trendy a TikTok výzvy a je svým způsobem osvěžující najít je coby součást vinařského marketingu. Jen jsem to napsal a přečetl si po sobě, tak se (minimálně v kontextu těch videí) cítím strašně staře :-D Už roky jsem žádné jejich víno neměl a za tu dobu se očividně ledasco změnilo, budu muset prozkoumat systematičtěji! Teď jsem každopádně ve vinotéce sáhl po lahvi červeného, konkrétně to byla Frankovka 2018 pozdní sběr z viniční trati Kolberk(g) u Němčiček, tedy polohy kde se odrůdě daří. Certifikovaná bio produkce, spontánně kvašeno, zrání rok ve 400l starších dubových sudech, nefiltrováno, celkový oxid siřičitý jen 24 mg/l. Tedy parametry bezpečně v zóně i pro ty, kteří se pídí po naturálnější produkci :-)

Bordó láhev, kovová záklopka a celokorek. Nijak tmavá rubínová barva. Ve vůni hned po otevření výrazně višně a k tomu lehce florální linka, něco zemitosti a jisté divokosti a starého vlhkého dřeva. Se vzduchem postupně zralá jahoda a lehká pikantnost. V chuti středně plné ale vlastně docela lehkonohé, naprosto suché, šťavnaté s výraznou kyselinou, višňové, svíravější, se slušnou délkou. Stylisticky mi to trochu připomíná třeba Frankovku z bořetického vinařství Tři čtvrtě. A určitou skupinu vínomilců bude hodně bavit, zastánce teplejších červených ovšem neosloví a bude pro ně důkazem, že na Moravě na ně nejsou podmínky :-) Pro mne je to veskrze „moreish“ (a fakt mne štve, že mne jako první napadá termín v angličtině, ve které o víně čtu o dost víc), jak víno v puse odeznívá už máte chuť si ho zase připomenout. Chlastací a zábavné, dost dobře funguje i lehce přichlazené, ale jde si s tím hrát a nenudí. A navíc se pije s takovým tím fajn pocitem, že z toho hlava bolet nebude.

P.S. Musel jsem proškrtat úvod, dalším průzkumem se ukázalo, že informace o certifikovaném bio (ve kterém mají vlastní výsadby) je chyba a hrozny na tuto frankovku jsou nakoupené a bio nejsou.

Komentáře používají Disqus