úterý 5. ledna 2021

100 top vín ČR, archiv ČT24 a korky bez TCA

Známe „100 nejlepších moravských a českých vín pro rok 2021“, tedy přesněji řečeno obsah letošního Salonu vín ČR. O tom, jak se vyvíjí mainstreamové vinařství v naší zemi, stále dává slušný obrázek. Nebudu se zabývat konkrétními lahvemi a producenty a dnes tu jen shrnu některé statistiky. Ze stovky vítězných vín je jich nejvíce z ročníku 2018, rovnou 42. Následují (minimálně v době hodnocení) mladá vína ročníku 2019 s 35 vzorky. Ročník 2017 jich má 15 a starších vín je jen osm. Mládí vede. Naprosto drtivě dominují vína fungující v klasickém systému přívlastků, je jich 91. Zbytek jsou vína zemská nebo VOC. Ukazuje to, že se mezi špičkou alternativní možnosti moc neujímají, nebo že většina špičkových producentů, z těch co fungují v rámci VOC či vína nezatřiďují a nechávají coby „jen“ zemská, se soutěže prostě neúčastní. Odpověděl by samozřejmě kompletní seznam všech zúčastněných vín versus výsledky (zkoumání tabulky dalších 236 vzorků, stříbrných medailistů, obrázek poměrem 224:12 jen potvrzuje). Nejvíce zastoupena je odrůda Ryzlink rýnský a to je skvělé :-) Deset procent všech vín pochází od jediného producenta. Pokud přidáte další podnik ze stejné stáje, pak jste rovnou na 16 %. Nejsem přesvědčen o tom, že by produkce jedné firmy tvořila šestnáct procent nejlepších vín v této zemi, ale tenhle problém byl v Salonu vždy a v některých letech i mnohem patrněji. Alespoň, že celé tři čtvrtiny vítězů jsou vína suchá :-)

Nový díl pořadu Archiv ČT24 tentokrát nabízí 26 minut záběrů na téma Pěstování a zpracování vinné révy. Od vinobraní v Prušánkách v roce 1945, přes první stáčení vína v roce 1981 v Moravských vinařských závodech (s decentním upozorněním, že to nebude žádná sláva), až po Rudolfského nový vinohrad na Kuksu v roce 2005. Mrněte na to!

Další škatulata v Champagne. Dvě významná družstva, Nicolas Feuillatte a Castelnau, se spojují. Tedy sice o tom ještě budou hlasovat v polovině roku, ale dohodu už mají. Nicolas Feuillatte je už nyní, s vícero různými značkami, největším producentem v regionu. Společně s Castelnau pak budou zastupovat na šest tisíc jednotlivých pěstitelů.

Před nějakou dobou jsem se zmiňoval, jak nová cla na dovoz vína do USA hýbou s deklarovaným alkoholem, kvůli hranici 14 % do které clo platí. Nová pravidla pro vína z Německa a Francie, která vejdou v platnost 12. ledna, tento „problém“ řeší a vyšší clo je i na vína silnější. A také na vína dovážená ve větších nádobách, ale to je naprosté minimum. Champagne je stále z obliga, zajímavé.

19.5 miliardy uzávěrů ročně, z toho různé podoby korku 12.5 miliardy. Šroub druhý, 5.1 miliardy. Plastové špunty 1.9 miliardy. Další alternativy hrají hodně okrajovou roli. Amorim, jeden z naprosto zásadních hráčů (5.5 miliardy korků ročně), tvrdí, že nově budou jejich korky spolehlivě bez TCA. Teda už to říkali dřív, ale teď už by mělo jít skutečně o celou jejich produkci a bez nutnosti cokoliv připlácet. Byl by to krásný (no dobře, o něco lepší) svět, bez korkové vady!

Komentáře používají Disqus