středa 13. ledna 2021

Povedená biodynamická Rioja s psíkem

Zlákalo mne vyzkoušet víno z Bodegas Bhilar (web), od zajímavého biodynamického producenta z oblasti Rioja Alavesa, v nejvýše položených částech u Elvillar. Ve vinicích ani měď, jen síra a syrovátka, místní vinaři Davida Sampedro prý označují za „nejhoršího vinohradníka“ a jiný než zažitý přístup zrovna neoceňují. Pěstují jen původní odrůdy, na vinicích používají koně, sběr ruční. Nové vinařství jede čistě na soláry (s dieselgenerátorem pro případ nouze), vína zpracovává v betonu, dřevěných kádích i francouzských sudech různých velikostí a stáří. Mají nemalých 9.5 ha z čehož 3.5 ha zainvestovala ze svých úspor manželka vinaře, Melanie Hickman. Původem z amerického Ohia, ale dlouhé roky žila na Hawaii (a o svém příběhu napsala knihu).

Jejich Struggling Vines Phinca Hapa tinto 2017 (Hapa je jméno psa, kterého Melanie měla na Hawaii a který zemřel krátce předtím, než se přestěhovala do Riojy) pochází z vysoko, téměř 650 m n. m., položené vinice na vápenci. Většina Tempranillo a k tomu nějaké to Graciano a kapka Viury, staré výsadby z konce šedesátých let. Ruční sběr do malých bedýnek po přísné selekci ve vinici, spontánní fermentace a macerace v betonu dva měsíce, zrání rok v použitých 500l sudech a dalších 10 měsíců ve velkých foudres. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavá, trochu hutnější barva, fialový tón. Výrazná, spíše tmavě ovocná vůně s jasnou linka dřeva, vanilka, k tomu decentní balsamikový tón, trochu pikantní a masité. S časem nabízí fajn jemnější odbočky, ale projev stále spíše důraznější a ovocný. Suché, plnější (a nemalých 14.5 % alkoholu), s výraznými tříslovinami a povlakem v ústech, svíravější, s tmavou ovocností, masitostí, delší. Prospěje tomu další zrání. Dost fajn, efektní kousek. RP93-94 (Luis Gutiérrez pro The Wine Advocate) a 92 Tim Atkin, cena 22€. Vůbec ne špatné a užil jsem si, jen se přiznám, že jsem trochu čekal něco… svéráznějšího, divočejšího, možná tvrdšího a lehčího :-) Každopádně na první seznámení s vinařstvím určitě nic, co by mne odradilo zkusit i další jejich vína.

Komentáře používají Disqus