úterý 26. ledna 2021

Dvě klasiky od Tenuta di Capezzana

Otevřel jsem nedávno dvě lahve od Tenuta di Capezzana (web), tradičního producenta z oblasti Carmignano, na severu Toskánska a asi 20 km od Florencie. K usedlosti, dříve medicejskému panství, i s vinicemi a olivovými háji existuje nájemní smlouva z roku 804, přes sto let už je vše v majetku šlechtické rodiny Contini Bonacossi. Tamní vína jsou jednou z dalších klasický podob především odrůdy Sangiovese. Produkce Capezzany, vína i oleje, byla oblíbencem mého tchána a postupem času jedno z prvních „lepších“ italských vinařství, kterého jsem nachutnal i vypil trochu víc. Sem tam mne něco opravdu nadchlo (hlavně vyzrálé Trefiano Riserva Carmignano), jindy jsem vysoká hodnocení a úspěchy úplně nechápal či mi přišla cena trochu mimo projev vína. Teď jsem vinařství možná 10 let nechutnal a až žádost kolegy, zda bych mu nepomohl naplnit nově pořízenou vinnou chladničku lahvemi, které si rád dává v restauracích, mne k nim znovu přivedla. Za ty roky se ledasco změnilo – terroir a odrůdy (primárně Sangiovese a k němu nějaký ten Cabernet Sauvignon a Canaiolo, mají i Merlot a Syrah, trochu Chardonnay a především na sladké Vin Santo také Trebbiano) zůstávají stejné, za posledních deset let ale začali hospodařit ekologicky a dnes jsou certifikováni bio a už od ročníku 2013 i kvasí vše spontánně. Vývoj pozitivní, tedy :-) Celkem má usedlost nemalých ​​670 hektarů, ze které jsou vinohrady 90 ha a 140 ha olivové háje, ročně vyšvihnou vína 400 tisíc lahví.

Villa di Capezzana 2016 (Carmignano DOCG) je hlavním a nejdůležitějším vínem vinařství, z přibližně 80 % jej tvoří Sangiovese a zbylou část Cabernet. Školeno rok ve velkých i menších (z třetiny nových) sudech. Tmavší, hlubší rubínová barva. Mladistvé ve vůni, zralé teplejší sladší červené ovoce s časem a vzduchem do tmavšího, s příjemnou kořenitou linkou, lékořice. Suché, šťavnaté, středně plné až plnější, červená ovocnost, kořenitost, něco svíravosti a jemnozrnných tříslovin, velmi dobře postavené, klasické, povedené víno. Od prestižní kritiky tenhle ročník 93-96, vysolil jsem za to „v akci“ 17€ a běžnější cena je spíš okolo dvaceti (u nás teda 800-900 Kč). Upřímně… mám pocit, že mi něco uniká. Je to dost fajn a určitě bude i výborně zrát, ale to kouzlo úplně nevidím.

Barco Reale di Carmignano 2018 (Barco Reale di Carmignano DOC) je „mladším bráškou“ Carmignana, odrůdově opět dominuje Sangiovese a zhruba čtvrtinu tvoří Cabernet a Canaiolo Nero. Školeno ve velkých francouzských (Allier) sudech objemu 25 hl zhruba rok. Pěkná rubínová barva, tmavší. Čerstvá, červeně ovocná, sympaticky kořenitá vůně, lehce mix červeného a černého rybízu, trochu florální a tak nějak zrnitá a kamenitá, sympatická. Suché, čisté, v chuti ovocnost o něco tmavší, šťavnaté, svíravost a třísloviny, dobrá délka a pitelnost. Vyvážené, příjemné, výborně udělané, už teď přístupné ale čas tomu pomůže. Upřímně mne to bavilo víc než Villa. Pro zajímavost… v roce 2007 prodával dovozce Braňo Chovan ročník 2004 za 290 Kč. Dnes je pro mladý ročník 2017 na webu uvedeno 473 Kč. Já to tedy kupoval v zahraničí za necelých 10€ a to je pak zážitek o pořádný kus příjemnější.

Komentáře používají Disqus