pondělí 25. ledna 2021

Tiefenbrunner a Pinot Noir, Grigio a Sauvignon

Schlosskellerei Turmhof, dnes vinařství rodiny Tiefenbrunner (web), patří mezi nejstarší jihotyrolské vinařské usedlosti a mezi tamní jména z nejdůležitějších. Trochu nečekaně je jejich asi nejslavnější víno připravováno z odrůdy Müller-Thurgau, Feldmarschall von Fenner zu Fennberg z vinice v nadmořské výšce přes kilometr je považován v rámci odrůdy za špičku a jde také o asi nejdražší milerku na trhu. Pod vedením Tiefenbrunnerů se podnik docela rozrostl, rodina nyní vlastní 25 hektarů vinic v různých místech (Entiklar, Kurtatsch, Margreid) a v širokém rozptylu terroir a nadmořských výšek (zhruba mezi 250 až 1000 metry) a z dalších přibližně 45 ha nakupuje od dlouhodobých partnerů. Jedou tamní obvyklé odrůdy – Pinot Grigio, Sauvignon blanc, Gewürztraminer, Weissburgunder / Pinot Blanc, Chardonnay, Müller-Thurgau, Moscato Giallo, Schiava, Lagrein, Pinot Nero ale v níže položených teplejších polohách i Cabernet Sauvignon a Merlot.

Podle stylu a záměru jednotlivých vín je připravují „na čerstvo“ v nerezu a v betonu, ve velkých starších sudech i malých a novějších barrique. Základek střílí i desítky tisíc lahví (nebo znatelně přes sto tisíc, u dnes tak populárního Pinot Grigio), výběrových vín spíše jednotky tisíc. Ale polního maršálka bývá hodně, přes 15k :-) A samozřejmě mají i velmi slušnou grappu. Mimochodem v roce 1910 nechal Johann Tiefenbrunner vybudovat hydroelektrárnu, která až do čtyřicátých let úspěšně zásobovala elektřinou nejen jejich usedlost, ale výkonem 85 kW bez problémů i okolní obce. V roce 2001 nechala rodina vedle původní elektrárny postavit novou moderní, s výkonem 100 kW, takže i dnes mají vlastní zdroj energie.

V uplynulých dnech jsem otevřel dvě bílé základky (Classic řada Merus) a jedno červené ze střední řady (Selection Turmhof). Všechna od dovozce Albarelo, cena po lahvi mezi 329 a 399 Kč. Pinot Grigio Merus 2019 (DOC Südtirol – Alto Adige) je mix vinic ve vyšší nadmořské výšce a písčitých náplav v nižších polohách. Kvasí za nižších teplot v nerezu a zraje několik měsíců na jemných kalech v betonu. Stejně jako u dalších vín burgundská láhev a šroubový uzávěr, pěkný kvalitní STELVIN Lux+ s embosem Südtirol na vršku. Světlejší žlutá barva. Čerstvá vůně, svěží, s ovocností do hrušky, minerální linka a citronová kůra. A ač bez dřeva lehce krémovější projev „odpalované těsto, moučkový cukr a vanilkový vaječňák“ linka, prostě tak trochu věneček. Suché, středně plné, velmi fajn kyseliny, lehce zakulacené, velmi slušně postavené, přímé ale má to něco navíc, vyvážené a výborně pitelné. Sympatické víno a příjemné překvapení. Kdyby takhle vypadal severoitalský šeďák častěji, tak budu spokojen…

Sauvignon Blanc Merus 2019 je spíše z výše položených vinic, jinak technicky připraveno stejně jako šeďák. Trochu světlejší citronová barva. Čerstvá, na úvod lehce reduktivně zaprděná vůně, poměrně expresivní, mladičká, plná bezových květů, trochy angreštu a kopřiv, lehce citrusová linka a dotyk sladší krémovosti. Suché, čisté, šťavnaté, s fajn výraznější kyselinou, solidní délka a stavba, více než dobře pitelná aromatická klasika.

Blauburgunder Turmhof 2018 je stoprocentní Pinot Noir z několika různých poloh ve spíše vyšší až vysoké (800+) nadmořské výšce a z různých půd, mají k tomu slušné technické listy. Fermentace a macerace v nerezu, tam proběhne i malolaktika. Poté osm měsíců v mixu velkých a malých sudů. Trochu tmavší rubínová barva. Vínu zřetelně svědčí odvětrání, na úvod trochu zaprděné. Ze začátku především chladnější červená ovocnost, peckoviny do třešní, postupem času další drobné červené ovoce, maliny, a lehce lesní plody. Fajn energická florální linka, lehká kořenitost, s časem znatelnější sladší dřevo. Suché, šťavnaté, středně plné, dost kyselin v kombinaci s alkoholem a sladkostí ovoce a pěkně vybalancované, spíše měkčí sladší tříslo, dobrá délka a pitelnost, hodně fajn pití co mizelo samo. Již teď přístupný pinot s mladistvou energií, který nějaký ten pátek bude zrát.

Komentáře používají Disqus