úterý 12. ledna 2021

Château Pontet-Canet a noční můra 2007

Château Pontet-Canet, 5ème Grand Cru Classé v původní klasifikaci z roku 1855, patří mezi špičková vinařství v Pauillacu a Bordeaux jako takovém, pravděpodobně by si i zasloužilo vyšší umístění v hierarchii. 81 hektarů vinic a zhruba 800 tisíc keřů, poměrně starých s průměrem okolo 45 let, ve stovce různých parcel. Samozřejmě s dominancí Cabernetu Sauvignon, třetinou Merlotu a trochou Cabernetu Franc (ale v top polohách) a kapkou (relativně nově, od roku 1995) Petit Verdot. Majitel Alfred Tesseron a Jean-Michel Comme (který loni, po 31 letech, pozici opustil a byl z velké části strůjcem toho všeho), jeho pravá ruka pro vinice i sklep, se jasně rozhodli, že jedinou cestou kupředu jsou vinice. Pečlivý přístup k specifikům jednotlivých parcel a ekologické zemědělství. Postup byl pomalý, ale Pontent-Canet se přesto stalo prvním z klasifikovaných château, které se v oblasti odhodlalo plně přejít na biodynamiku ve vinicích (a postupně i významně upravit přístup ve sklepě, mají tam i amfory s podílem půdy z vinic a tak, jedou gravitačně, používají hromadu starších dřevěných kádí bez kontroly teploty i velké betonové nádrže, hodně osekali nové dřevo) a získalo i certifikaci. Soudě dle hodnocení vín a cenám to ku škodě nebylo :-)

Alfred_TesseronRočník 2007 byl v Bordeaux obecně náročný a pro Pontent-Canet dvojnásob. Před pár lety jsem měl to štěstí absolvovat vertikálu vinařství přímo s Alfredem Tesseronem a na sedmičku nevzpomínal s láskou. Byl to třetí rok, kdy jeli plně biodynamicky, na celé veliké ploše vinic. Kombinace nedostatku zkušeností a náročného počasí způsobila nástup plísně a vypadalo to fakt špatně. Po několika dnech snah a nocí bez spánku se Alfred rozhodl „šplíchnout“. Ročník zachránil a s kvalitou vína může být spokojen (a také tvrdí, že i přes zásah je to první rok, kdy jsou „ozvěny“ biodynamiky poprvé v jejich hlavním víně cítit), ale radost jim to nedělalo. Mimo jiné i proto, že se přerušil certifikační proces a jel zas od začátku. Od těch dob své keře znají lépe, jsou silnější a lépe adaptované, i v dalších problematických momentech se jim dařilo chemii se úplně vyhnout. Od dalšího ročníku už zase hospodařili kompletně biodynamicky a je to tak do současnosti.

Pontent-Canet 2007 je uložen v bordó lahvi s kovovou záklopkou a špičkovým celokorkem. Temnější, překvapivě málo nazrále působící barva, ale depot tam je. Ve vůni překvapivě výrazné a intenzivní, především tmavě ovocné, černý rybíz a až směrem lesní plody, s kořenitou linkou lékořice, pepře a trochou vanilky. Suché, výraznější, velmi dobře postavené, sladší tmavě ovocné, se stále zřetelnými ale měkčími tříslovinami, hodně slušná délka. Vyvážené, nyní přístupné ale stále s potenciálem v klidu jít dál, výborné červené Bordeaux. Na ročník výborný výkon. Otázkou samozřejmě je poměr ceny a kvality, už při nákupu (v rámci En Primeur a následně skladováno v ideálních podmínkách až do teď) stálo skoro šestnáct stovek. A já si prostě hodně podobně užiju vína, která stojí o dost méně :-)

Komentáře používají Disqus