středa 27. ledna 2021

Ryzlink od Lisy Bunn a Barbera od Boeri

Pokračuji ve zkoumání devatenáctkových německých ryzlinků, tentokrát to bude Lisa Bunn (web) z Rheinhessen (viz starší článek a série jednotlivých recenzí) a její Riesling vom Kalkstein 2019 trocken. Jak už název napovídá, je to víno z vinic (32 let starých) na vápenci, v okolí Dienheimu. Spontánně fermentovalo v nerezu a leželo tamtéž na kalech do února a pak šlo do lahví. Láhev pistole, šroubový uzávěr. Světlejší citronová barva. Čerstvá, čistá, mladistvá vůně, minerální, limetková, grepová kůra. Suché, šťavnaté, s parádní kyselinou, působí o něco štíhleji než by napovídal alkohol 13.5 %, citrusové, docela koncentrované, slaná mineralita, moc dobrá délka s lehce grepově nahořklým dozvukem lákajícím k dalšímu doušku. Prima věc už teď a nebál bych se mít pár lahví ve sklepě na roky následující. Dováží Vinonaut.

Loni v červenci jsem tu měl opět tradiční trojici odrůdy Barbera vinařství Boeri Vini (Alfonso), dneska se mrkneme na nový ročník „střední třídy“, Barbera d’Asti Superiore „Martinette“ 2017. Původ v kopcích Bricco Quaglia v Costigliole d'Asti, na jílu a vápenci, selekce ze starších (40+ let) keřů. Fermentace v nerezu, zrání rok v barrique sudech (mix nových a použitých) a ještě rok smísené sudy v tanku. Bordó láhev, kovová záklopka, aglomerovaný korek. Tmavá rubínová barva, hutnější projev, trochu do fialové. Intenzivní, spíše tmavší zralá ovocnost, lehce pryskyřice, koncentrované, kořenitost, sladší dřevo, decentní balzamiková linka. Suché, čisté, plnější, šťavnaté, s tmavou i červenou peckovinovou ovocnosti, sladší třísloviny, slušná délka. Velmi dobře pitelné, ale bude tomu svědčit nějaký ten pátek zrání. O něco efektnější a „modernější“ než některé starší ročníky a tentokrát trochu blíže stylu Pörlapà. Dováží Víno pro Vás.

Komentáře používají Disqus