pátek 22. ledna 2021

Louis Girardot a Special Cuvée od Bollingeru

Po delší době jsem zase ochutnal vrchol produkce Bohemia Sektu (web), myšleno tedy z běžně dostupných vín a ne speciálních limitovaných edic stovek lahví, Louis Girardot 2016 Brut (šarže 17058A). Ročník není na lahvi uveden nějak výrazně, spíš se trochu skrývá. Odrůdově Chardonnay, Rulandské bílé a Ryzlink rýnský z Moravy, na kalech zhruba tři roky. Citronová barva, pěkné vytrvalé perlení menších bublinek. Čisté, příjemné ve vůni, mix citrusů a žlutého ovoce, trocha máslových sušenek a květinová a lehce medová linka. V chuti suché, s dobrou kyselinou a uměřenou dozáží, již trochu nazrálejší, lehce oříškové a dotyk medu, vyvážené a slušně dlouhé. Uhlazenější a jemnější, ale stále svěží a dost fajn pití. Na „prestižní“ víno o bohémky lehčí, tak akorát a výborně pitelné. Sekty na 13-13.5 % alkoholu mi sedí méně, a u bohémky to není neobvyklé, zde je alkohol nižší a vše funguje.

Což mi připomíná, že po lehkém zklamání z Bollinger VZ 15, který ovšem leckde sbírá skvělá hodnocení a očividně se mi spíš netrefil do vkusu, jsem zase jednou dal šanci jejich základu a úplné šampaňské klasice – Bollinger Special Cuvée Brut. Z lahve se bohužel nedozvíte datum degoržování ani ročníkový základ, ale luštěním kódu na lahvi jsem dospěl k tomu, že šlo (pravděpodobně) o základ 2015 s rezervou 2014 a dalšími (až 15 let starými) vyzrávanými v magnum lahvích, v lahvi po odstřelu do otevírání doma necelý rok. Rezerv je v tom velký podíl, i přes polovinu. Odrůdově typicky 60 % Pinot Noir, 25 % Chardonnay a 15 % Meunier, část kvasí ve starých malých dubových sudech. Lehce tmavší žlutá barva, krásné vytrvalé perlení menších bublinek. Čerstvá, energická, minerální klasika. Svěží, s ovocností do zralého a pečeného jablka a lehce citrusy, dotyk drobného červeného ovoce, trocha toastu. Suché, šťavnaté, s perfektně zakomponovanou dozáží, živé, minerální, šťavnatě ovocné, lehce máslové pečivo, zralé malvice, skvělá pitelnost. Vyvážené, zábavné, osvěžující a docela bohaté šampaňské. Umí!

Mimochodem Bollinger má „problém“ v letech, kdy dělají ročníkové Grande Année, nedostává se jim tolik sudů pro kvašení hroznů z Grand a Premier Cru parcel kolik by chtěli právě i pro účely základního Special Cuvée. I proto se aktuálně snaží zásobu dnes již asi 4000 sudů doplnit o nové kousky, posledních pár let používají dřevo z jejich rodinných lesů, mají asi 130 hektarů u Cuis v Côtes des Blancs. Opravy sudů a výroba nových budou zodpovědností nového vrchního bednáře :-)

Komentáře používají Disqus