čtvrtek 14. ledna 2021

Prvotina od Champagne Oudiette

Sérii červených vín proložíme bublinami, stavíme se ve vesnici Beaunay v Coteaux du Petit Morin, v Champagne Oudiette (web). Vinohradník a sklepmistr Maxime Oudiette je dalším z řady nastupujících mladých pěstitelů a jedním ze žáků Anselma Selosse, v jehož vinařství si po studiu enologie střihnul stáž a zřetelně se nechal ovlivnit přístupem. Rodina sice vinohradničila již od roku 1920, ale teprve (přesně!) po sto letech přišla i vlastní vína. V loňském roce uvedené cuvée LGH – Les Gras d’Huile Blanc de Blancs Extra-Brut (šarže LGH17) je postaveno na ročníku 2017 s rezervami dvou předchozích let a je to tedy vůbec první víno, se kterým jde Maxime s kůží na trh. Člověk by měl trochu tendenci být z toho důvodu shovívavý, ale není to potřeba. Nejen na prvotinu jde o skvělé pití.

Vinař si z rodinných výsadeb vybral tři hektary nejlepších poloh a starších (30+ let) výsadeb v Beaunay a Celles-lès-Condé, které již od návratu do podniku v roce 2012 připravoval. Odrůdově mají hlavně Chardonnay a velký podíl má Meunier, o hodně méně Pinot Noir a najde se i pár set hlav Pinot Gris. Vinice vedou organicky a směrem k biodynamice. Ve sklepě každá viniční poloha zpracovávána separátně (a z každé buduje perpetuální rezervu, „soleru“), jen krátce sedimentovaný mošt bez zasíření kvasí spontánně (případně s pied de cuve, předem připraveným zákvasem ze stejné vinice) v malých sudech (Tonnellerie de Champagne a François Frères, částečně nové) kde i na kalech, s promícháváním když je potřeba, dobu tiché víno několik měsíců zraje. Síření po fermentaci minimální (20 mg/l), bez stabilizace teplot a dalších intervencí. Bez čiření a filtrace jde do lahví na druhotnou fermentaci, někdy na konci jara.

Lieu-Dit Les Gras d’Huile je poloha v Beaunay, na drolivé křídě a vápenci, s vrstvou křídy kompaktní a necelým metrem lignitových jílů (po dešti působících olejnatě, odtud jméno vinice), osázená Chardonnay, keře jsou z roku 1993. Na webu vinařství jsou kompletní detaily složení i zpracování, já uvedu jen ve zkratce. Ročníkově 14 % 2015 se spontánní malolaktikou, 14 % 2016 a taktéž malolaktika proběhla, 72 % ročník 2017 bez malolaktiky. Do lahví šlo 06/07/2018 a odstřeleno bylo po zhruba dvou letech, 23/06/2020. Coby tiráž posloužila směs stejného vína s nerafinovaným bio cukrem a tatáž, ale 18 měsíců uložena v magnum lahvích, šla i jako dozážní likér (na finální 2 g/l). Celkem téhle parcelovky vzniklo 1200 lahví.

Pěkná výraznější žlutá barva a krásné perlení menších bublinek. Čerstvá, energická vůně, křídová, minerální, s pečeným citronem a vůbec citrusy, kouřová linka, vlhké dřevo, dotyk máslového pečiva, hlubší. Suché, šťavnaté, koncentrované, s vyšší kyselinou, linka dřeva, opět citrusy, delší, strukturované, kouřové a trochu slané. Efektní, skvěle pitelné a vyloženě chutné (v poznámkách „mňam“), zábavné a přitom seriózní a s velkým potenciálem (otevřené se krásně otevíralo několik hodin a svědčila tomu trochu vyšší teplota a rozumně velké sklo). Z nedávno přidaných objevů Miloše Danihelky aka Terroir Champagne, který k nám vinařství přivedl, zatím asi nejlepší. Ale neochutnal jsem zatím vše, tahle doba degustacím nepřeje a po lahvích to není nejlevnější špás :-)

Komentáře používají Disqus