pátek 4. prosince 2020

Menu operace Eureka, ProWein nebude, burgundské muzeum, cla a CEO Moëtu…

Do baru vejdou Josif Vissarionovič Stalin, Franklin D. Roosevelt a Winston Churchill, a objednají si Chablis… :-) Mohl by to být začátek hodně obskurního vtipu, ale vlastně není. Fanoušky historie by mohlo zaujmout menu narozeninové večeře Churchilla z konce listopadu 1943, která se konala coby součást operace Eureka, zásadní válečné konferenci právě s Rooseveltem a Stalinem v Teheránu. Co se jedlo si můžete přečíst v článku, mne každopádně velmi zaujalo nápojové menu. Na úvod, kdo by to byl u Churchilla čekal, Champagne Pol Roger. Ale také koktejly Bloody Mary a whisky Johnny Walker Black Label. Za bílé k jídlu padla volba na Maison Louis Jadot Chablis 1936, červené pak Domaine Laurent Combier Crozes-Hermitage 1934. A samozřejmě nezapomněli si život trochu osladit s portským od Graham’s. V noci tam asi bylo pěkně veselo…

ProWein 2021 nebude. I nedávná idea, že jej v rámci Covid opatření protáhnout na pět dní a návštěvníky více rozprostřou, vzhledem k vývoji situaci v Německu vzala za své a organizátoři se rozhodli veletrh úplně zrušit. A těší se na setkání v Düsseldorfu až 27-29 března 2022. Naopak 160tá aukce Hospices de Beaune, ač to původně vypadalo na konání ve omezeném režimu tak na poslední chvíli zrušená, se bude konat ještě letos v novém termínu – 13. prosince.

Piemont má nové DOCG –Terre Alfieri. Přitom DOC status apelace, ležící především v provincii Asti a částečně v Cuneo, získala teprve v roce 2009. Arneis pro bílá, Nebbiolo pro červená. Úplně to vidím jako chyták v nějakém testu pro top someliéry: „Vyjmenujte všechna DOCG, ve kterých hraje hlavní roli odrůda Nebbiolo“ :-)

Třetí a největší z Cité des vins & des Climats de Bourgogne, turistických destinací oslavujících burgundské vinice a seznamující návštěvníky se vším důležitým okolo, brzy vznikne v Beaune. Moderní spirálovitá budova, inspirovaná révou kroutící se po vedení, vypadá hodně zajímavě. Do Beaune ročně zavítá na dva miliony lidí a centrum možná přiláká další, takže o návštěvníky asi nebudou mít nouzi.

Cla vedou k zajímavým efektům… kupříkladu k deklarování obsahu alkoholu 14,02 % :-) Protože k flaškám do čtrnácti včetně si USA hází 25 procent navíc a tudíž se vyplatí dovážet vína silnější. Nebo alespoň potenciální rozptyl v přesností měření nezaokrouhlit na celé číslo, ale takhle šikovně. Do USA stoupl export silnějších vín a jsem si jist, že v mnoha případech šlo jen o drobné úpravy oficiálních čísel. Každopádně s volbou Bidena trh tak trochu doufá, že by mohl být clům učiněn konec. Ale kdo ví. Což mi připomíná, že Čína skutečně nakonec napálila cla na vína z Austrálie, jak jsem se zmiňoval že hrozí nedávno. A nejsou to cla malá, 107 až 212 %. Pro australské producenty je to nemalá rána, Čínský trh je pro ně naprosto zásadní a tvoří téměř 2/5 celého exportu.

Skupina Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) má novou CEO pro šampaňské domy Moët & Chandon, Dom Pérignon a Mercier (Krug, Ruinart anad Veuve Clicquot mají CEO vlastní). Stala se jí Berta de Pablos-Barbier, aktuálně pracující pro cukrovinkového giganta Mars Wrigley. Na vínech se myslím nic nezmění :-) Jo a Moët má nově aplikaci na sběr. Teda sbírá se furt ručně, appka jen umožní snadnější sledování hroznů, jejich rychlejší převzetí a tím pádem i zpracování. A to se, když zpracováváte desetitisíce tun hroznů ze stovek míst a tisíců závozů, asi hodí :-)

Komentáře používají Disqus