úterý 15. prosince 2020

Zlatý roh a vína ročníku 2019

Měl jsem příležitost projet si již nalahvovaný ročník 2019 z malokarpatského vinařství Zlatý roh (web), stále ještě mladého projektu u obce Děvín. Příprava vinic začala v roce 2014 vyklučením asi 3 ha starých neobhospodařovaných(nejneobhospodařovávatelnějšími, jedno z nejdelších českých slov, jen taková vsuvka mimo téma) výsadeb a osazením ploch odrůdami Veltínské zelené, Riesling, Pinot Noir, Merlot a Cabernet Sauvignon. Aktuálně ale už pracují s hektary dvanácti, část je připravena na nové výsadby, část zůstane coby pastviny či pole. Od počátku se jelo bio, nyní již s certifikací, a od 2017 s biodynamickým přístupem (sestávajícím i z přípravy vlastních preparátů, kompostu, výluhů, ale i třeba zapojení koní do vinic a tak…). Vinice mají na polohách s historickými jmény Goldeck (tedy Zlatý roh) a Purweg, s ručním sběrem a selekcí hroznů ve vinici i ve sklepě. Vína zpracovávají čistě i ve sklepě a bez aditiv (tj. fermentace spontánní, žádné enzymy, výživy ani čiřící látky) krom trochy síření (celková je do 50 mg/l) a nefiltrují. Na vinicích ani sklepě, který je součástí nového sídla investora, se asi moc nešetřilo. Za to, jak se réva pěstuje a co a jak se děje s hrozny a vínem, plně zodpovídá Filip Nagy, kterého můžete znát jako součást projektu 7 Řádků / 7 Riadkov, zde má ovšem poněkud jiné možnosti. A pokud to nebude z degustačních poznámek jasné, tak vína mne více než bavila.

Na úvod Pét Nat 2020, což je taková hříčka ze zapomenutého vinohradu, o který se začali letos starat. Po likvidaci křovin a dalších plevelisek objevili násadu hroznů, kterou sklidili před úplným dozráním, pošlapali a před dokvašením nalahvovali. Nesířené, odrůdově „poněkud nejisté“ – Frankovka, Svatovavřinecké, Ryzlink vlašský, možná Alibernet a Modrý portugal. Každopádně vinohrad neklučí ale obnovují. Víno světlejší malinovka, fajn pěna a nějaké to perlení. Docela výrazná vůně, malinově ovocná a trochu bonbónová, fialový cucavý bonpar, trocha florálna. Suché, čisté, šťavnaté, dost kyselin, drobně červeně ovocné, skvělá pitelnost. Čisté a veskrze zábavné.

Goldeck Veltlínské zelené 2019 (burgundská láhev, zavoskované hrdlo a celokorek… platí i pro všechna ostatní vína) odstopkováno a poté několik hodin macerace, následně lis a sedimentace a hurá kvasit do sudů (Stockinger) a amfor (italská terakota, Tava) kde víno i následně leží deset měsíců na kalech, výjimečně s batonáží. Tmavá, matně zlatá žlutá. Širší, hlubší, trochu hutnější teplejší projev, na úvod s linkou starého popelníku co se vzduchem odvane, ale připomněla mi alespoň senzorické zkoušky ve Valticích :-) Postupně se otevírá do trochu širšího, krémovějšího a žlutě ovocného projevu s pikantnější osvěžující linkou. Čím víc času tomu dáte (mluvím o dnech, drží perfektně), tím jakoby ona opulentnost ustupuje a dává prostor svěžesti a energii. Suché, šťavnaté, středně plné, docela koncentrované, vyvážené, charakterní bílé. Baví hodně.

Purweg Riesling 2019 byl částečně napaden botrytidou. Jen krátká macerace a následně mošt přetočen do amfor a sudů, kde si pobyl deset měsíců. Nazlátlá, výraznější, lehce opalizující barva. Intenzivní, ze začátku ještě trochu mladistvě kvasnicově působící ve vůni a potřebuje vzduch (opět platí i pro všechna ostatní vína), postupně se otevírá a nabírá na komplexitě a volá po nahrazení ryzlinkovky objemnější sklenicí. Širší, krémovější projev evokující oblost, meruňka, citrusová linka, lehká „naturální“ divokost ale veskrze uměřená, trochou kouřové a teplý vosk. Suché, středně plné, s velmi fajn kyselinou, čisté, slušně dlouhé a vyvážené, hodně sympatické. Můj ideál ryzlinku? Úplně ne. Výtečné bílé? Rozhodně!

Goldeck Purweg Blanc 2019 je kombinací Veltlínského zeleného a Ryzlinku rýnského, ke kterému dochází (včetně kalů) v březnu a víno dále zraje v původních sudech a amforách dalšího půl roku. V bílé vlajková loď vinařství. Tmavší žlutá barva, do zlaté. Hutnější, docela expresivní aromatika, trochu teplejší, se žlutým ovoce, citrusy, krémovostí a kouřem a dřevem pocitově znatelnějším než u předchozích vín. Suché, živé, energické, šťavnaté a zároveň krémové, vyvážené, delší. Seriózní, krásné bílé na začátku cesty.

Goldeck Pinot Noir 2019 je připraven částečně, vlastně z celé poloviny, z celých neodstopkovaných hroznů. Pigeage, po fermentaci a maceraci lis a zrání v sudech a amforách 10 měsíců. Mladistvá, trochu tmavší, i bez filtrace hodně čistá rubínová. Pinot. Jasnej. Intenzivní třešňový, lehce sladší a docela expresivní projev, kořenitost evokující kmín. S časem ovocnost ještě nabývá na síle a projev je o trochu více funky, skoro jsem tipoval že je nesířené (není), ze všech představených víc asi největší divočák. Ale čistý, zábavný a moc příjemný. Suché, plnější, s teplejším delším dozníváním s jasně vyšším alkoholem a sladší ovocností v projevu, ale zároveň s bezva kyselinou, vyvážené a výborně pitelné. Lehká svíravost, něco tříslovin, fajn struktura. Baví.

Purweg Merlot Cabernet 2019 je spojením dvou klasických odrůd, zpracovány jsou ale separátně a spojeny pro další zrání v sudech až v březnu. Čtyři týdny fermentace a macerace, pigeage. Tmavší, hlubší barva, trochu do fialové. Sladší tmavší ovocnost, peckoviny do švestek a později i přezrálých višní, poměrně expresivní kořenitost – badyán, lékořice, mák. Suché, plnější, šťavnaté, s tmavou sladší ovocností a teplem a zároveň super kyselinou a šťavnatosti, tříslo překvapivě měkčí a uhlazenější ale nechybí, teplejší dozvuk. Opět povedený kousek.



Komentáře používají Disqus