úterý 8. prosince 2020

Dvakrát Riesling od Weingut Prinz

Zase trochu ryzlinku, tentokrát jsme v Rheingau, konkrétně v obci Hallgarten a v biodynamickém a bio certifikovaném Weingut Prinz (web). Neplést se záplavou dalších německých princů – Prinz von Hessen, Prinz Salm či Hans Prinz – a o těch rakouských nemluvě :-) Rodinné vinařství s 9.5 ha – především výše posazených (bonus při dnešním oteplování) viničních tratí Hallgartener Hendelberg, Frühernberg, Schönhell a Jungfer – s roční produkci zhruba 60 tisíc lahví v klasickém spektru, tedy od suchých (i opravdu suchých, nejen „německy“) po přírodně sladká, se zaměřuje dle očekávání na Riesling, ale mají i nějaký ten Pinot Noir a trochu „exotů“ (sami je tak označují) Sauvignon Blanc, Traminer a Roter Riesling. Ještě do začátku devadesátých let rodina jen pěstovala hrozny a prodávala je družstvu, pak začal Fred Prinz i připravovat nějaké to víno, paralelně k hlavnímu zaměstnání ve vinařství Kloster Eberbach. Teprve v novém tisíciletí, kdy se jim povedlo pořídit kompletní zázemí i nějaké další tratě, se Fred vrhnul na vlastní vinařství naplno. Ve vinicích čistě a obsesivně ručně, ve sklepě pečlivé zpracování po jednotlivých polohách, fermentováno spontánně (ale pokud by byl problém, tak neutrální kvasinky přidá), ryzlinky zrají na jemných kalech především v nerezu ale občas i s podílem starších sudů a lahvují je už relativně brzo na jaře, Pinot kvasí v otevřených kádích a zraje v sudech.

2019 Hallgartener Riesling trocken (VDP.Ortswein) pochází z mixu vinic v obci a také z různých půd, od písečných a sprašovo-jílovitých po ty s podílem křemence a břidlic. Jde o selekci ze starších keřů a sběr hodně vyzrálých hroznů. Školeno v nerezu a troše sudů. Láhev pistole, šroubový uzávěr. Světlejší citronová barva. Čerstvá, mladistvá, svěží vůně, citrus, dotyk žlutého ovoce a florální linka. Suché, čisté, šťavnaté, středně plné, jemně krémové, živé. Osvěžující a nekomplikovaně zábavné teď, ale bude ještě zajímavější. Vůbec devatenáctkové německé ryzlinky jsou často výtečné, přístupné a zároveň s velkým potenciálem.

2015 Hallgartener Hendelberg Riesling trocken (VDP.Erste Lage) pochází z jediné vinice především s křemencem a břidlicí, z docela výrazného svahu a v lokalitě slunnější polohy. Připraveno čistě v nerezu. Láhev těžší pistole, kovová záklopka a celokorek. Trochu tmavší citronová barva. Zralejší, teplejší aromatika, intenzivní, zrale ovocná s linkou bylinek a trochou medovosti. Suché, intenzivní, plnější a koncentrované s dotykem sladkosti, ale vyvážené skvělou kyselinou. Delší, širší, poměrně bohaté. Efektní, povedený kousek. Vesnický Hallgartener je po lahvi za 349 Kč, Hendelberg už 499 Kč. Vinařství k nám dováží Mikuláš Cylek aka CC Víno.

Komentáře používají Disqus