čtvrtek 25. ledna 2024

Přichází Pavillon Blanc Second Vin

Legendární Château Margaux – a výhled na zámek z příjezdové cesty je určitě jedním z ikonických v rámci Bordeaux – nedávno vybudovalo nejen velmi efektní podzemní Vinothèque (a při bagrování překopalo jednu jejich vinici, která už je sice zase osazena, ale už kvůli tomu nemůže nést apelaci Margaux), která vypadá tak trochu jako skladiště těch největších státních tajemství a detailů o mimozemšťanech ze špiónského thrilleru, ale také novou vinařskou budovu dedikovanou především bílému a také laboratoři a výzkumu, efektní záležitost dle návrh kanceláře Foster + Partners. Vývoj a změny se dějí u všech jejich vín, ale u bílého je teď asi nejzajímavější. To produkují již od 18. století, nejprve pod jménem Château Margaux Vin Blanc de Sauvignon a od roku 1920 jako Pavillon Blanc du Château Margaux.

V posledních letech probíhalo ještě detailnější zkoumání jednotlivých parcel a specifičtější (a drastičtější) selekce hroznů, která nakonec vyústila nejen ve zvýšení kvality (nebo minimálně jejího zachování v rámci stále složitějších klimatických podmínek) Pavillon Blanc, ale také ke vzniku nového vína, teprve pátého v pětisetleté historii vinařství. Na trh přichází, navíc v pro vinařství historicky nejteplejším a nejsušším ročníku 2022 a s extrémně nízkými výnosy, Pavillon Blanc Second Vin. Stoprocentní Sauvignon blanc z hroznů sbíraných už 18. srpna (už od šestnáctého naháněli lidi zpět z dovolených, nebylo možné čekat), klasicky školený v dubových sudech různých velikostí a podle nich víno přístupné mladé ale stále s potenciálem zrání nejméně 20 let. Je toho „jen“ 8000 lahví a bude mne zajímat, kolik si za flašku řeknou. A třeba to někdy i ochutnám :-)

Každopádně níže pár fotek z loňské návštěvy vinařství, včetně jejich bednářství (pokryje asi 1/3 potřeby malých sudů), oné podzemní vinotéky s nejstarší lahví z roku 1848 či vinifikačních prostor – to s trojúhleníky na stropě je právě zmiňovaný Foster – a sklepů. Mají to tam pěkné, jen co je pravda! A zahlédl jsem i betonové vajíčko a amforu, asi v rámci výzkumných projektů zkouší ledasco :-) Každopádně slibuji, že příští zápisek už bude o něčem dostupnějším a smysluplnějším.

Komentáře používají Disqus