pondělí 15. ledna 2024

Třikrát Riesling vždy s komplikací při skladování

Vytáhl jsem takhle včera víno z kartonu a zjistil, že sice nebylo v mojí „olej všude kam se podíváš“ chladničce, ale taky je zprzněné! Jak je to možné nevím, ale z jedné láhve – a to mají šroubový uzávěr a vypadal docela neporušeně – uteklo asi deci. A stát se muselo už před hezkými pár týdny. Nachladil jsem, otevřel očekávaje nějakou tu oxidaci a… dostal úplně parádní víno :-) Weingut Kruger-Rumpf Riesling Quarzit trocken 2021 (VDP.Gutswein) je z jejich základní řady, k tomuhle kousku z vinic s křemencem mají ještě Devonschiefer a Phyllit a aktuálně už prodávají ročník 2023. O jejich produkci už jsem se tu zmiňoval. Tohle má světlejší citronovou barvu. Vůně je čerstvá, čistá, trochu „přísnější“ minerální, se zeleným jablkem a limetkou. V chuti středně plné, štíhlejší, s výraznou citrusovou kyselinou a skvělou pitelností, minerální, slušně dlouhé. Moc fajn klasika. Kupoval jsem to ve speciální slevové akci 4+2 zdarma, čímž se česká cena dostala na tu běžnou maloobchodní v zahraničí :-) A jsem rád, že mám pár dalších uloženo.

Když jsem u těch problematických lahví… otevřel jsem o víkendu natěšeně kamarádům Ryzlink rýnský 2015 kabinetní suchý od Školního statku Mělník, variantu uloženou v nádherném kalamáři. Ostatně jsem tu o lahvi psal před pěti lety celkem detailně. Měl jsem tohle víno, v klasické sedmičce pod korkem, téměř přesně před dvěma lety a pak znovu před nějakými osmi měsíci. A pokaždé bylo v perfektní kondici a šlo o nádherné pití a ukázku toho, jak může skvělý Riesling z Čech vypadat. Tohle šlo rovnou do výlevky, bylo to úplně zoxidované. Tak nevím, jestli to byl čistě problém mé lahve, nebo jde o nějaký obecný problém netěsnosti a bude se týkat více kousků. Asi by stálo za to ověřit, ale…

A třetí „problematická“ láhev :-) O Grosset Polish Hill Riesling 2012 jsem tu psal před pěti lety, tohle víno je ze stejného závozu. Majitel nežije v ČR a nezjistil, že mu ve vinotéce odešlo chlazení, takže láhev si absolvovala pár měsíců v teple. Asi o nic horší, než jak mnoho lidí skladuje víno běžně, ale zároveň ne zrovna ideální. Prý to víno umí být svěžejší a živější, než se teď po už 12 letech projevovalo, ale mně teda přišlo furt výborné (a nemám srovnání…). Poměrně intenzivní v aromatice, s reduktivní linkou a kouřovostí a petrolejem, ale k tomu stále energie a citrusová limetková ovocnost. Suché, čisté, vyvážené, nazrálejší, relativně štíhlejší ale má to váhu a důraz, moc pěkná délka. Efektní Riesling s charakterem.

Komentáře používají Disqus