úterý 30. ledna 2024

Papež a nejen víno, inventura v La Tour d’Argent, Evropa pije méně, kokain v bag-in-boxech

Vyposlechl jsem si nedávno výbornou přednášku prof. Pavla Hoška nazvanou „Symbolika vinice a vína v Tóře a Novém zákoně“ a bylo to rozhodně velmi podnětné, kdyby se někde objevil záznam či přednáška v psané formě, určitě na ni odkážu. Každopádně jsem si na ni vzpomněl při čtení zprávy o audienci více než stovky italských vinařů u papeže Františka ve Vatikánu. Při něm mimo jiné prohlásil, že „Víno, půda, zemědělské dovednosti a podnikatelské úsilí jsou dary od Boha. To vše nám Stvořitel svěřil, naši vnímavosti a upřímnosti, abychom je, jak říká Písmo, proměnili v opravdový zdroj radosti pro srdce člověka a každého člověka, nejen toho, kdo má více příležitostí.“ Mluvil i o vlivu rozsáhlého vinařského podnikání na zaměstnanost v Itálii a o dalších tématech, třeba že „Pouhá aplikace průmyslových postupů a obchodní logiky nestačí k zajištění kvalitních výrobků. Půda, vinice, pěstování, kvašení a zrání vyžadují důslednost, pozornost a trpělivost.“ A to my víme! Každopádně vinaři si papeže musí předcházet, aby jim v nějakém kázání davům nenarušil podnikání. Velmi mne pobavilo, že před pár lety byl z dokumentu o jedné kněžské škole zcenzurován papežův výrok, který pronesl při přebírání single malt whisky jako daru od studentů. Podle všeho je fanouškem tohoto nápoje, láhev pozvedl a pronesl „Questa e la vera acqua santa“, tedy „Toto je skutečná svěcená voda.“ A pak se tomu všichni zasmáli a atmosféra byla fajn, ale… do televize se nehodilo! :-)

Jednou z  nejslavnějších světových restaurací je pařížská La Tour d’Argent, podnik s krásným výhledem na město a Seinu a s historií píšící se údajně už od roku 1582. Dlouho měla tři hvězdy Michelin, teď si drží jednu. To ji ovšem nečiní nijak výjimečnou. Zásadní jsou kachny, a především pokrm Canard à la presse, u kterých každý strávník získává kartičku s pořadovým číslem jemu servírované kachny. Aktuálně se toto číslo blíží 1.200.000 a na internetu se dá dohledat, jaké číslo připadlo té které celebritě či aristokratovi. Restaurace je ale slavná i pro svůj zhruba osmikilový vinný lístek a historický vinný sklep, ve kterém se nacházejí i extrémně staré vzácné lahve. Než během 2. Světové války německá armáda vstoupila do města, nechal právě tyto poklady – a celkem asi 20 tisíc lahví – tehdejší majitel restaurace v jedné části sklepa zazdít. Do Göringova sklepa tak byla převezena jen část z kolekce. Dnes je ve sklepě zhruba 320 tisíc lahví a tohle celé vlastně píšu hlavně kvůli jedné aktuální zajímavosti. Při letošní inventuře (předchozí byla v lednu 2020) se ukázalo, že nejméně 83 lahví chybí. Celý seznam zatím nebyl uveřejněn, ale jedná se přinejmenším o staré ročníky Domaine de la Romanée-Conti a dalších velkých vín z Burgundska, lahví v hodnotě nějakých 1.5 milionu €. To nepotěší…

Jak moc Evropa chlastá? Podle průzkumu WHO celková spotřeba alkoholu poklesla, ale některé země pijí více než dříve a Evropa stále v konzumaci drží světový primát. Údaje ukazují, že celková spotřeba alkoholu na osobu starší 15 let se za poslední čtyři desetiletí snížila o 2.9 litru, z 12.7 litru v roce 1980 na 9.8 litru v roce 2020, což představuje 23 % pokles. Mezi roky 2010 a 2020 šlo o pokles o půl litru. Bavíme se o přepočtu na čistý alkohol, nezávisle na jeho zdroji. Nejvyšší nárůst byl zaznamenán v Lotyšsku, kde spotřeba alkoholu vzrostla o 2.3 litru. Spotřeba vylétla též v Bulharsku (1.4 litru), na Maltě (1.1 litru) či v Rumunsku nebo Polsku (obě země po 1 litru). V Norsku, Itálii a na Islandu byl nárůst taktéž vyšší než 0.5 litru.

Maison Mumm našlo nového sklepmistra. Velmi krátce tuto pozici zastával Laurent Fresnet, který loni ale – po rychlé nečekané nemoci – zemřel. Novým trvalým sklepmistrem se nyní stal Yann Munier. Ten dosud pracoval pro družstvo Covama a také pro Nicolas Feuillatte, zároveň jeho rodinná doména prodává hrozny různým vinařstvím, včetně Mummu.

Už jsme si zvykli na to, že sem tam se v Lidlu v bednách s banány objeví místo ovoce pár desítek kilogramů kokainu. Ovšem hledat můžete i jinde než v banánech! Hongkongští celníci teď zadrželi rovnou 444 kg tekutého kokainu ukrytého v zásilce vína v bag-in-boxech. A podle všeho se právě víno stává oblíbeným způsobem pašování. Svět se furt vyvíjí…

Komentáře používají Disqus