středa 31. ledna 2024

Nový ročník Favereau a špičkové Beaujolais

Jako každý rok jsem ve slevové akci 6+6 lahví (na Kupmeto to vypadá ještě furt běží) zakoupil zásobu Château Bois de Favereau Bordeaux Supérieur „Cuvée Jean Jules“, v aktuálně nabízeném ročníku 2020. Psal jsem tu o 2019 a nejvíce k 2016. Vinice se Sauvignonem blanc už má producent v certifikovaném bio, ty s modrými odrůdami se tam snad také výhledově přesunou. Tohohle cuvée specielně pro négocianta J.J. Mortier & Cie dělají nějaký 50 tisíc lahví. Směs tradičně zhruba 60 % Merlot, 30 % Cabernet Sauvignon a 10 % Cabernet Franc. Tmavá, intenzivní barva. Slušně výrazná, tmavě ovocná vůně, švestky a směrem lesní ovoce, linka dřeva, kořenitosti a kouře, uzené maso. Suché, čisté, středně plné, dobré kyseliny, tmavá ovocnost, třísloviny jemnozrnné a nijak výrazné, solidní délka. Dobře udělané, přístupné a nijak komplikované ale zdaleka ne přímočaré. Jako za ty prachy jsem vždycky rád, že mám zásobu.

Samozřejmě když hned vedle otevřete (od stejného dovozce) Château des Jacques (web) Moulin-á-Vent „Clos de Rochegrés“ 2015, tak tohle Beaujolais výše zmíněné Bordeaux převálcuje ve všech ohledech. Ale taky stojí násobně víc :-) Píšu to spíš proto, že Bordeaux má „prestižní“ jméno a Beaujolais u nás ještě furt ne tolik kolik by si zasloužilo :-) Psal jsem tu o mladém ročníku 2019 tohoto vína a také detailněji o samotné vinici a o vinařství, kde si jej mohl ochutnat ve vertikále jdoucí až do roku 1967. To bylo v roce 2018, kdy byl ročník 2015 teprve asi rok v lahvi, ale projevoval se jako víno krásné a opulentní s obrovským potenciálem. Burgundská láhev, kovová záklopka, kvalitní a prakticky netknutý celokorek. Tmavší hlubší rubínová barva. Poměrně expresivní aromatika, zralé červené a tmavší ovoce, trochu krvavě masité, hezky zakomponované dřevo, sladší kořenitost. Suché, plnější, s pěknou kyselinou, výraznější ale již se ohlazující třísloviny, strukturované, spíše tmavší ovocnost, dlouhé, seriózní. Charakterní, špičkové červené. Baví velmi.

Komentáře používají Disqus