čtvrtek 1. února 2024

Dvakrát chutné Dolcetto z Dogliani

Zúčastnil jsem se nedávno dalšího ročníku akce Barolo & Friends věnované vínům z Piemontu, která byla letos hlavně o těch „friends“ a méně známých (až neznámých, pro mnohé) apelacích z této oblasti. Minimálně jednomu představenému vinařství, nakolik to nebyl objev ale spíš příjemné překvapení z jeho účasti, se budu brzy věnovat. Piemont je druhou největší vinařskou oblastí v Itálii a oblastí s největší sbírkou různých apelací, když sečtete DOC i DOCG. Na celkové produkci země se podílí 5 %, ale na vývozu rovnou 18 %. A naprostá většina konzumentů si Piemont spojí s legendárními apelacemi Barolo a Barbaresco, jakkoliv tvoří jen jednotky procent produkce regionu, a odrůdou Nebbiolo. Do oblasti zařadí a vzpomenou si ještě na odrůdu Barbera, případně apelaci Gavi nebo Moscato d‘Asti, ale tím to hasne. Valli Ossolane? Nizza? Lessona? Colli Tortonesi? Bramaterra? :-) Ne že bych se v tom sám orientoval, dobrovolně přiznávám, mé zájmy jsou přeci jen trošku jinde.

Každopádně jednou z důležitých odrůd oblasti (jinde v Itálii už v smysluplné míře v podstatě jen v Ligurii a na Sardinii) je Dolcetto, má něco okolo 13 % výsadeb a z modrých odrůd je tak hned druhé za Barberou a ještě před Nebbiolem. Jak už jsem se zmiňoval dříve, tak z odrůdy vznikají „vážnější“ vína spíše méně často, ale výjimky umí být skvělé. A odrůdě patří také hned tři DOCG – Ovada, Diano d’Alba a Dogliani. Právě Dolcettu z Dogliani, kde odrůdu nevytlačilo nic jiného a je tam stále považováno za nejdůležitější a věnují jí ty nejlepší polohy, se dnes budeme věnovat. Dogliani se nachází v Langhe a do Barola je to jen okolo deseti kilometrů, ale mohlo by to být – proslulostí a cenami a vším – stejně tak na druhém konci světa :-) Ve sklence mi skončila dvě Dolcetta z vinařství Osvaldo Barberis (web, dováží Víno pro Vás).

Zhruba devítihektarové vinařství, přičemž 7 ha ke věnováno Dolcettu, jede v certifikovaném bio režimu a jako správná „kompletní“ farma pěstuje i další plodiny a chová tradiční piemontský skot. Ve sklepě kvasí spontánně, lahvují bez filtrace a jen s malými přídavky siřičitanů. Barbeře či Nebbiolu věnují i zrání v sudech, ale Dolcetto připravují – od fermentace po zrání – čistě v nerezu. Valdibà 2021 má tmavší rubínovou barvu do fialové. Výrazná čerstvá tmavší ovocná aromatika, s florální linkou, expresivní, čistá a přímočaře veselejší. Suché, čisté, středně plné až plnější, sladší spíše tmavší ovocnost, tříslo uhlazenější jemnozrnné, fajn délka. Šťavnaté, skvělé pitelné, gastronomicky vděčné. Puncin 2021 je selekce hroznů, jméno v místním dialektu značí vrchol kopce. V barvě o něco temnější a hlubší. Čerstvé, výrazné, s efektní ovocností až směrem tmavé lesní plody, borůvka a ostružina, zrale teplejší, s fajn kořenitou linkou evokující anýz. Suché, čisté, šťavnaté a o něco plnější, expresivně tmavě ovocné, trochu výraznější třísloviny a svíravost, fajn délka. Tmavé, intenzivní, dobře pitelné i přes relativně vysoký alkohol 15 %. Dost zajímavé a velmi fajn. Valdibà je (běžně po lahvi) za 295 Kč a Puncin za 355 Kč.

Komentáře používají Disqus