pátek 16. února 2024

Už (skoro) zase chladím a skvělé netypické Fino

Uf, trvalo mi to. Když jsem tu na začátku ledna psal o tom, jak mi chcípla vinná chladnička, očekával jsem, že ji do 14 dní nahradím novým modelem. Nakonec jsem to stále odkládal, počasí umožňovalo v pracovně netopit a víno se nemělo špatně. Ale poslední dny už začala teplota stoupat, i přes vypnuté vytápění, a bylo nutné zasáhnout. A tak jsem dneska umístil nový model a začal ho plnit lahvemi. Ještě není v zásuvce, čekám na ustálení kapalin. Tak snad zítra nezjistím, že chladnička nefunguje, když už se ji podařilo procpat do místnosti :-) Každopádně jsem zároveň vzepřel síly a po letech zahájil kompletní inventuru. Hezky zapisuju co a kam (nejen do ledničky) ukládám. No nevsadil bych si, že seznam udržím v rozumném stavu déle než pár měsíců, ale doufat mohu!

Pár lahví, které mají viněty úplně prosáklé olejem z přechozí chladničky, do té nové nedávám. Prostě děsně smrdí a umýt to – bez odstranění nebo nenávratného poničení vinět – nejde. Přemýšlel jsem, že bych je pořádně obalil smršťovací fólií (oblíbená metoda ochrany vinět v hodně vlhkých sklípcích), ale… nějak se mi do toho nechce. A tak je prostě v průběhu následujících týdnů otevřu. Asi je mezi nimi pár kousků, které si ještě zaslouží zrát, ale… jejich osud bude jiný :-) Možná téma na ochutnávku „Dobře naolejované lahve“? :-)

Upřímně mne trochu zklamalo, že jsem neobjevil žádnou úžasnou zapomenutou láhev. Na dva nebo tři překvapivé starší (rozuměj o rok či dva než současné co piju) ročníky některých oblíbených vín jsem narazil, ale žádný nečekaný poklad. Vlastně jediné překvapení na mne čekalo úplně jinde. Mám ve slepě stále zásoby sherry, co jsem kupoval na (proběhlé, ale další bude) degustace a do ochutnávkových balíčků. A balíčky nikdy nerealizoval. Takže kdyby měl někdo zájem, moje kapacity jsou… velké :-) A to jak u oxidativních tak biologicky vyzrávaných sherry. Každopádně jsem zjistil, že distributor mi část objednávky Fino en Rama Montilla-Moriles od vinařství Alvear neposlal ročník 2016 ale už 2017. Který má navíc i úplně přepracovanou vinětu, nechápu že jsem předtím přehlédl.

Co je tohle hodně speciální víno zač jsem psal už dříve u ročníku 2006. Fino co vlastně ani není z Jerezu či alespoň „sherry trojúhelníku“. Navíc to vůbec není odrůda Palomino ale Pedro Ximénez, ovšem v naprosto suché podobě. Je to „jako sherry“, ale ročníkové a bez klasické solery. A se 14.5 % alkoholu, ale bez fortifikace. Zmiňoval jsem se tu o oné fantastické šestnáctce i dalších ročnících. Ročník 2017 mám v lehce zkosených mohutnějších „Argentina styl“ sedmičkách, uzávěr typické „téčko“. Barva výrazná, slámově matně nazlátlá. Svědčí tomu trochu větší, širší sklenice. Výraznější, pikantnější aromatika, s hodně zajímavou navinulejší malvicovou ovocnosti, mandlemi a dalšími oříšky a tak nějak trochu dřevitě „škořápkami“, se starým vlhkým dřevem, trochu bylinkové, trochu kůrka čerstvě upečeného kváskového chleba. Baví mne velmi. Naprosto suché, čisté, středně plné, s vlastně fajn kyselinou, zralé jablko, velmi dlouhé. Lehce svíravé, trochu slané mandle, charakterní. Bodově by to bylo někde v zóně 92-94 při ceně okolo 12€. Ale pokud vám tenhle typ vín nesedí/neznáte ho, tak si samozřejmě klidně třeba třicet bodů odečtěte, přijde vám to divný/vadný… ;-) Na oslavu nové chladničky myslím fajn volba. Snad zařízení vydrží nejméně stejně dlouho jako to původní…

Komentáře používají Disqus