pondělí 28. července 2014

Do Moravského Žižkova na… pivo!

pivovar_moravsky_zizkovVíkend jsem strávil ve Velkých Bílovicích, kam vyrazil jakožto host a zároveň fotograf na svatbu. Měl jsem z toho trochu obavy, ale nakonec přežil celkem úspěšně, ani hlava nebolela (však většina vín, která bylo možno pít, pocházela od vinařů z kategorie „přírodních“ a šetřila sírou ;-). Samozřejmě jsem stihnul i nějaký ten sklep/sklípek/moderní halu, jinak by to tam ani nešlo. Dobrovolně ovšem přiznávám, že největší objev se vína vůbec netýkal. V pátek jsem si dal k večeři Na Pekárně, fajn bílovické restauraci, desítku divočáka z nedalekého Pivovaru Moravský Žižkov (web). Nadchla mne natolik, že jsem se druhý den ráno sebral, minul odbočky k podnikům otevřených v rámci programu Za vinařem do Velkých Bílovic, a udělal si do Moravského Žižkova příjemnou procházku. A v pivovaru ochutnal vše, co zrovna měli na čepu :-)

sladJak pivovar funguje, co a jak dělají, se dozvíte na jejich webu. Ale ve zkratce můžeme i zde. Pivovar najdete přímo u rybníka a je to podnik restaurační, ovšem svou produkci už dodávají v sudech i jinam v okolí, občas se i v Praze a pravidelně v Brně zjeví. V PETkách k nákupu asi pouze na místě. Používají dvounádobovou nerezovou varnu a dvourmutový způsob vaření, zrání v ležáckém tanku zhruba měsíc. Jako suroviny primárně slad plzeňského typu (+ mix několika sladů pro tmavé pivo) a žatecký poloraný červeňák jakožto chmel (ale experimentují i s jinými, vaří třeba speciál s US chmely Cascade a Warrior), nabízí i piva ochucená ovocem. Maximální roční výstav 1000hl. Sládkem je tu pan Mojmír Valihrach, sympatický chlap, a pokud mohu soudit dle ochutnaných piv, tak svoji práci dělá dobře. Shoda jmen se skvělým vinařem z Krumvíře není úplně náhodná :-)

pivoNázory na jejich piva se různí, o víkendu jsem si přečetl nějaké (starší) recenze a i od místních slyšel rozporuplné názory. Zda je to čerstvostí piva, větší výtočí teď v létě či vzestupem kvality v poslední době nevím, ale jejich nefiltrovaný (což platí i o všech dalších pivech) Divočák 10° je jedna z nejlepších desítek, co jsem pil za hodně dlouhou dobu. Krásná tmavší barva a vytrvalá pěna, čistá typická sladovo-chmelova vůně, kořenitost, na desítku a i díky absenci filtrace plnotučnější chuť, s výraznější hořkostí a bezva řízem, skvělé pitelné seriózní pivo co ani chvilku nenudí. Žižkovský ležák 11° je v barvě světlejší, ve vůni znatelnější slad, příjemně hořké, ale vlastně méně důrazné a působí lehčím, přímočařejším stylem než desítka, stále ovšem povedené. Višňový speciál je jedenáctka doplněná višňovým macerátem. Lehce načervenalá barva, výrazná višňová sladší vůně, trochu mandlové pecky, ale v chuti překvapivě suché, lehčí, ovocné, peckově višňové, bezva hořkost, výtečná pitelnost. Moc dobré. Žižkovský čert 13° je už pivo tmavé, ale nic vyloženě černého, spíše tmavě hnědé. Pražené, toastovost, hodně obilně sladové, dobrá hořkost a říz, pěkně pitelné. Ale působí tak nějak „jednodušeji“ než předchozí piva.

pivovar_moravsky_zizkov1varna

Za mne jasným vítězem desítka, to je paráda, vrátil jsem se k ní o víkendu opakovaně :-) Přímo v pivovaru je navíc sympatická obsluha, takže pokud se budete vyskytovat někde poblíž, tak rozhodně doporučuji na jedno zaskočit! Po pravdě musím říct, že ta piva mi přišla charakternější a tak nějak poctivější, než podstatná část vinné produkce, která vás čeká ve vinných sklepích v okolí…

Komentáře používají Disqus