čtvrtek 31. července 2014

Opatské šardonky a pinoty od Gruhiera

Domaine-Dominique-Gruhier-Domaine-de-l'Abbaye-du-Petit-QuincyNové objevy v rámci Burgundska už nejsou moc časté. Oblast je dobře zmapována a ceny letí nahoru, čímž experimentování dvakrát nepodporují. Zrak mnohých se tak obrací k okrajovějším burgundským apelacím, které zas tak zásadní jméno nemají, ale něco ze stylu vín přeci jen sdílí. Na úterní ochutnávce od Jiřího Hrona jsem zase jednou objev učinil (a i další vína byla fajn, ale k těm se dostanu myslím časem), byť k mé velké lítosti už zdaleka ne v kategorii vín cenově dostupných pro běžné pití. Šlo konkrétně o Domaine Dominique Gruhier resp. Domaine de l'Abbaye du Petit Quincy (web). Tento podnik, sdružený v uskupení opatských vinařství (většinou cisterciácká, ale i nějací benediktýni se najdou), připravuje vína z Chablis (včetně dvou 1er Cru, Vaillons a Montée de Tonnerre), jako asi nejslavnější z apelací, pak něco šumivek (crémant) a dále bílá Bourgogne Tonnerre a červená a rosé Bourgogne Epineuil, tj. regionální burgundy z vinic poblíž Chablis, už směrem na Champagne.

Abbaye du Petit Quincy byla cisterciácká a její historie se datuje od počátku třináctého století. Vinohradnictví a vinařství zde, přes změny v majitelích, vydrželo až do roku 1970. V tomto roce dochází k přerušení tradice, na kterou navazuje až v roce 1990 Dominique Gruhier (dle všeho současný šéf místní vinohradnické organizace). Ten opatství koupil, zahájil jeho obnovu a vrhnul se plně i na vinaření. Momentálně hospodaří na 27 hektarech, u kterých zahájil již v roce 2003 přechod na bio, v roce 2010 i oficiálně s Ecocertem a od letošního ročníku by měla být kompletní produkce s certifikací. Krom toho aplikuje i některé postupy častější pro biodynamiku. Odrůdově klasika, Pinot Noir a Chardonnay, k tomu něco Pinot gris, výsadby nejčastěji z let 1975-1995, část z roku 1946, většinou ruční sklizeň ale pro některé věci i strojová a třídění při příjezdu do vinařství. Experimentují s hledáním ideálního pinotu z vlastních výsadeb a mají na to „školku“. V moderním provozu spontánní fermentace v nerezu, následně zrání v klasických burgundských dubových sudech (228l či 600l). U červených částečné použití třapin. Kvalitní korky, kovové záklopky, klasické (a u některých vín v hodně těžké variantě) burgundské lahve.

Domaine-de-l'Abbaye-Petit-ChablisDomaine de L'Abbaye Petit Chablis Sur Le Clos 2011 je víno ze zajímavého terroir, sice je to nejnižší z apelací Chablis, ale měl by to být komplet kimeridžský vápenec a vinice se nachází hned nad Grand Cru Le Clos. Víno dle technického listu nerez delší dobu na kalech, ale viněta mluví o dřevě a po pravdě projev vína také. Pěkná výraznější žlutá barva. Čerstvá, složitější vůně, žluté podzimní ovoce, kouř, krémovost, seriózní bohatší projev. Suché, čisté, výraznější kyselina, citrusovost, již naleželé (lehce styl „vybublané Champagne“) s tóny medu, mineralita, dotyk dřeva, mírně oxidativní štych, bezva energie v tom je. Tohle mne zastihlo poněkud nepřipraveného, od Petit Chablis bych podobně komplexní víno vůbec nečekal. Kartonová cena 579 kč za láhev.

Domaine de L'Abbaye Bourgogne Tonnere 2010 je z malé části školeno v starších dubových sudech, ale většina nerez. Pěkná žlutá barva. Výrazněji naleželý projev, krémovost, oříšek, oxidativní štych. Dobrá kyselina, naleželost ale stále žluté podzimní ovoce, projev vyžadující pozornost a poněkud divočejší, celkově ale znatelně jednodušší víno než Chablis výše. Cena 449 Kč.

Domaine de Gruhier Bourgogne Epineuil 2013 je už stoprocentní Pinot Noir a víno kterého dělají vůbec nejvíce, školeno 15 měsíců v dubových sudech 3 až 5 let starých. Mladičké, svěží, ostřeji peckovinově ovocné ve vůni s dotykem jahody, poměrně výrazné, přímé a velmi sympatické. Suché, šťavnaté, lehčí, krásně ovocné v chuti, vyvážené, pěkná stavba a dokonalá pitelnost, nádherné lehčí červené které má něco navíc a jde si s ním hrát. Tohle bych byl schopen pít ve velkém. Bohužel kartonová cena 489 Kč už „chlastací“ choutky trochu chladí.

Domaine de Gruhier Bourgogne Epineuil Côte de Grisey 2011 opět komplet dřevo 3 až 5 let staré a školení patnáct měsíců, výběr z nejlepších hroznů jedné zajímavější polohy. Trochu divočejší vůně, na úvod mix výrazné ovocnosti a trochu zelenosti, postupně ovoce dominovalo. Šťavnaté, ovocné, peckovinové, velmi slušná stavba a délka, poměrně seríózní a s potenciálem. Ale ten základ mne vlastně bavil i víc.

Domaine de L'Abbaye Bourgogne Epineuil L'Ame des Dannots 2011 opět stoprocentní pinot ze sélection massale výsadeb a výraznější probírky hroznů. Ze tří čtvrtin celé hrozny karbonická macerace čtyři dny, následně již klasický burgundský postup, školeno rok a půl v mixu barrique a šestistovek sudů, 10% sudy nové a zbytek 2-5 let. Do lahvování úplně bez přidané síry. Pěkná rubínová barva a nádherná čerstvá expresivně ovocná vůně do višní. Suché, šťavnaté, trochu tvrdší, strukturované červené, minerální linka, výtečně zapracované dřevo, dobrá délka a potenciál zrání. Výborný kousek. Cena 629 Kč.

Komentáře používají Disqus