pátek 1. února 2013

Vinné UNESCO, Vinařství roku a nejlepší víno ČR, Pinot Noir vtipně

vosne_romaneeBurgundské vinice a obří sklepení pod Champagne se ucházejí o zařazení mezi památky UNESCO. Kam, po pravdě, nejspíše patří. Letos jim to ale nevyšlo, každá země může ročně nominovat jen jednu přírodní a jednu kulturní památku, Francie zvolila jeskynní malby v Ardéche (Chauvetova jeskyně) a vulkány v Auvergne. Tak uvidíme, třeba to vinařským oblastem vyjde příští rok (pro zalistování od roku 2015). O prosazení Burgundska se aktivně snaží třeba  Aubert de Villaine z Domaine de la Romanée Conti a ten myslím nějaké to jméno a vliv má :-)

Máme tu šestici nominovaných ve čtvrtém ročníku soutěže Vinařství roku (to je ta „oficiální“, za kterou stojí Svaz vinařů ČR, neplést s tradičnějším a nezávislejším Vinařem roku). Letos se rozhodne mezi podniky Moravíno, Sonberk, Vladimír Tetur, Volařík, Štěpán Maňák a Znovín Znojmo. Bohemia sekt už vyhrát nemůže, ten si cenu odnesl v druhém ročníku :-) Jo a už taky známe „nejlepší víno České republiky“, absolutního Šampiona nového Salonu vín (jehož výsledky budou veřejně známé za necelých 14 dní).  Je jím Chardonnay 2011 pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Bzenec (Slovácko, Vracov, viniční trať Klínky). Loni jsem si na složení Salonu docela stěžoval, mimo jiné i proto, že Zámecké vinařství Bzenec z něj zabíralo desetinu. Tak trochu doufám, že letos velkovýrobci téhle soutěži nebudou dominovat tak drasticky jako loni a diverzita bude větší. Uvidíme...

Herec Sam Neil je zároveň vinařem a fanouškem odrůdy Pinot Noir. Pokud zvládáte angličtinu, mrkněte se na videopozvánku na konferenci  Pinot 2013 ve Wellingtonu (Nový Zéland), na stejném odkazu najdete jeho velmi vtipnou úvodní řeč. Ta je určena především těm, kteří se chystají Pinot Noir pěstovat, je jakýmsi varováním.

Jaké bylo vaše top víno roku 2012 z domácích vinic? :-) Které soutěže vína, a klidně můžete jmenovat i zahraniční, vám přijdou jako nejzajímavější a jejich výsledky pro vás hrají nějakou roli?

Komentáře používají Disqus